mountainbike.be
19/04/2015
Tools

Mountainbike.be test multitools

Er zijn meer multitools op de markt dan dat er kleuren in de regenboog zitten. Dat maakt kiezen er niet gemakkelijk op, en daarom zocht Mountainbike.be uit waar het bij een goede multitool niet aan mag ontbreken. Want zo’n apparaatje komt vaker van pas dan je misschien zou willen.
Mountainbike.be Test multitools
© Roel van Schalen
Mountainbike.be Test multitools
© Roel van Schalen
BBB Maxifold L
© Roel van Schalen
BBB Maxifold L
© Roel van Schalen
BIOLOGIC FixKit
© Roel van Schalen
BIOLOGIC FixKit
© Roel van Schalen
BIRZMAN Feexman Multi Tool 15
© Roel van Schalen
BIRZMAN Feexman Multi Tool 15
© Roel van Schalen
BIRZMAN Feexman Multi Tool 15
© Roel van Schalen
CRANKBROTHERS B17
© Roel van Schalen
CRANKBROTHERS B17
© Roel van Schalen
CRANKBROTHERS B17
© Roel van Schalen
PARKTOOL MTB-3.2
© Roel van Schalen
PARKTOOL MTB-3.2
© Roel van Schalen
PEDRO’S ICM
© Roel van Schalen
PEDRO’S ICM
© Roel van Schalen
PEDRO’S ICM
© Roel van Schalen
PRO S-Slide 20
© Roel van Schalen
PRO S-Slide 20
© Roel van Schalen
SKS Tom Tool 18
© Roel van Schalen
SKS Tom Tool 18
© Roel van Schalen
SKS Tom Tool 18
© Roel van Schalen
TOPEAK Hexus 2.0
© Roel van Schalen
TOPEAK Hexus 2.0
© Roel van Schalen
TOPEAK Mini 20 Pro Gold
© Roel van Schalen
TOPEAK Mini 20 Pro Gold
© Roel van Schalen

Conform zijn naam is een multitool een multi-inzetbaar gereedschap. Het bevat allerlei fietsgereedschappen in verkleinde uitvoering en het geheel is compact vormgegeven. Ideaal om op zak te hebben om na een ongelukkige uitschuiver je stuur weer recht te zetten of om on-the-go de fijnafstelling van je derailleur te regelen.

Waar moet een goede multitool aan voldoen? Eerst en vooral moet ie weinig ruimte in beslag nemen, licht zijn en sterk genoeg om veel kracht te kunnen zetten. Hoe meer functies erop zitten, hoe meer technisch ongemak je kunt verhelpen natuurlijk, en wat ook duidelijk naar voren kwam bij het testen, was dat een hogere lengte gemakkelijker werkt (meer hefboomwerking). Een aandachtspunt dat je snel over het hoofd ziet, is de uitklapbaarheid van een tool. Probeer in de vrieskou met koude vingers maar eens een ijskoude inbus-4 uit zijn slaapstand te krijgen. Genoeg aandachtspunten al met al die maken dat de ene multitool de andere niet is.

Wat heb je echt nodig?

Om de minimumvereisten aan een multitool te bepalen, overlopen we een bike van voor naar achter. Bij het toepassen van fiets-EHBO blijkt slechts een beperkt aantal gereedschappen echt nodig.

- Een stuurpen heeft normaliter 6 boutjes. Sommige fabrikanten passen 6x inbus-4 toe, anderen gebruiken inbus-4 voor het kapje en inbus-5 voor de vorkbuis. Ook worden er soms Torx T25 boutjes gebruikt. Een jammere zaak want veiligheidstechnisch gezien niet nodig, maar je moet wel weer een T25 sleutel voorhanden hebben.

- Voor het balhoofd is gewoonlijk een inbus-5 nodig.

- De remgrepen en de shifters worden vastgezet met inbus-4, al moet je bij Sram(-gerelateerde) producten rekening houden met Torx T25. Bij hun remmen kom je (soms) zelfs een mix tegen van inbus-5 (bevestigingspunten), inbus-2,5 (remblokjes-vergrendeling), Torx T25 (remcilinder) en platte sleutel 8 (al is die laatste zeker niet nodig bij ‘EHBO’).

- Bij bidonhouders kiezen fabrikanten voor inbus-4, inbus-5 of Torx T25.

- Bij voorderailleurs van Shimano kom je weg met een inbus-5 en een kruiskopschroevendraaier PH2 (‘PH’ van ‘Philips’). Bij Sram komt daar weer een T25 bij.

- Het crankstel dan. Loslopende tandbladboutjes draai je bij Sram vast met inbus-5 en bij Shimano met … Torx T30. Over smaak valt niet te twisten, over logica evenmin, kennelijk.

- Pedalen vragen ofwel inbus-6 ofwel inbus-8.

- Een zadelpenboutje is gewoonlijk inbus-4, soms inbus-5.

- Bij de achterderailleur dezelfde constatering als bij de voorderailleur: inbus-5 en kruiskop PH2 en T25. De derailleurwieltjes hebben inbus-3 boutjes.

Uit de opsomming blijkt dat de inbussen 2,5-3-4-5-6-8 echt nodig zijn, net als een PH2 kruiskopschroevendraaier. Ook de Torx T25 moet geregeld opdraven, terwijl een ogenschijnlijk onmisbare tool als de platte schroevendraaier nergens op je bike noodzakelijk is. Toch is elke multitool ermee uitgerust, uiteraard geen ramp, want er zijn zat situaties waarin hij wel van pas komt. Bijvoorbeeld om het remblokje los te wrikken nadat het wiel eruit is geweest en de remhendel per ongeluk is ingeknepen. Veiliger in dat geval is natuurlijk een speciale zuiger-wig, met een breed lemmet en afgeronde hoeken. Ook nuttig is een kettingpons, want je zult de eerste biker niet zijn wiens ketting onderweg bezwijkt ten gevolge van langdurig sloopwerk en/of matig onderhoud. Een goede bandenlichter (of nog beter: twee, zoals in deze test bij Parktool, Pedro’s en Topeak), daar zeggen we ook geen nee tegen, behalve als ze van metaal zijn, die slaan we beleefd af: ze beschadigen de velg en helpen je van de regen in de drup (bramen bij aluminium, scheurtjes bij carbon). Toch duiken metalen bandenlichters bij verschillende testmerken op. Verbeterpuntje, fabrikanten!

Wat leerden wij van deze test?

Alle multitools herbergen de nodige gereedschappen voor de eerste pechverhelping. Ook bij de werking kwamen we geen verrassingen tegen. Allemaal geslaagd dus, maar de rapportcijfers gaan variëren als je kijkt naar compact design, gewicht en gebruiksgemak (uitklapbaarheid, krachtontwikkeling, bediening kettingpons). Een pons werkt het beste als hij onderdeel is (of wordt) van het frame van de multitool: dan kun je de pons tenminste goed op zijn plaats houden. BBB, Biologic, Crankbrothers, Parktool, Pro en de Topeak Hexus voldoen aan die wens. Compact design en grote hefboomwerking, dat zijn tegengestelde eisen. Biologic vindt echter een mooi compromis en is daarmee onze nummer één uit de test. Pro is runner-up, maar wie niet maalt om 50-75 gram extra gewicht, kan even goed de B17 van Crankbrothers overwegen: mooi design, soepele en krachtige werking.

01 BBB Maxifold L

Zoals wij tellen, zitten er 18 functies op de Maxifold L, in plaats van 14 zoals BBB zelf aangeeft, dat kennelijk enkele maten spaaksleutels niet als aparte tools meetelt. De Maxifold is eenvoudig maar robuust, meer werkpaard dan volbloed. De kettingpons werkt snel door een goede houvast voor beide handen. Een deel van de pons dient tevens als bandenlichter, maar omdat de tweede bandenlichter niet afneembaar is, heb je daar niet veel aan om een band af te nemen.

Info: Augusta Benelux, tel. +31 71 579 15 80 en www.bbbcycling.com

02 BIOLOGIC FixKit

Een schoolvoorbeeld van hoe vorm en inhoud kunnen samengaan. Het platte ontwerp bergt niet alleen makkelijk weg, maar is ook functioneel doordat het voor sommige van zijn tools als verlengde hefboom dient. Neem de steeksleutel 15 (voor bv. pedalen): klik uit, klik omgekeerd op, schuif het hoesje erover (voor een zacht handvat) en draaien maar. Idem voor de bandenlichter. Een afneembaar rubberen treklipje zorgt voor moeiteloos openen van de tool, en de grotere maten inbus/PH2 zijn langer dan de kleinere, voor een hefboomwerking in proportie.

Info: www.thinkbiologic.com

03 BIRZMAN Feexman Multi Tool 15

Lekker compacte tool met al het nodige aan boord. Rechttoe rechtaan uitvoering met verfijnde afwerking. Minder houvast voor de kettingpons vanwege het kleine ontwerp, maar zeer interessant voor weight-weenies of voor bikers met shallow pockets, want qua prijs komt de concurrentie niet echt in de buurt.

Info: www.birzman.nl

04 CRANKBROTHERS B17

Eén van de zwaargewichten uit de test. Met eigenzinnig ontwerp: de B17 bestaat uit 14 bitjes in kunststof houders. Neem een bitje uit, plaats het in de magnetische houder (tevens zijkant) en ziedaar een perfect in de hand liggend stuk gereedschap, voor een krachtig optreden. De kettingpons is één van de besten uit het gezelschap. De werkwijze lijkt omslachtig maar omdat het kunststof goed meebuigt, gaat veranderen van tool supersnel. Aanrader.

Info: Guru Sport, tel. +32 2 752 17 55 en www.crankbrothers.com

05 PARKTOOL MTB-3.2

De MTB-3.2 herbergt zowat een hele werkplaats. Je kunt indien nodig zowat elke bout of moer te lijf, en met de nodige kracht, maar sommige tools schieten tekort. De pedaalsleutel met een hefboom van 3 cm, of de kettingpons, die 8- en 9-speed kettingen niet slikt, of het inbus-8-opzetstukje, dat halverwege de inbus-5 opgeklikt zit: hoe moet je daarmee sleutelen? De drie Torx-sleutels hangen maar losjes in hun ‘kooi’ en voelen wankel aan bij het sleutelen. Bandafnemen gaat met de brede bandenlichters prima.

Info: Shimano, tel. +32 15 20 94 80 en www.parktool.com

06 PEDRO’S ICM

De ICM is een robuuste tool met alle basisvereisten in huis plus een Mavic-sleutel en een flesopener. Nuttig is de volledige inbus-8 (meestal bestaat inbus-8 uit een opzetstukje), al had hij gerust een centimeter langer mogen zijn. De kettingpons heeft een beperkte grip maar werkt helemaal naar behoren en de afneembare bandenlichters doen exact wat ze moeten doen. Lange tools voor veel hefboomwerking.

Info: Cosmic Sports, tel. +31 23 573 55 18 en www.pedros.com

07 PRO S-Slide 20

Net als de Biologic blinkt de Pro S-Slide uit in compact design. De afneembare bandenlichter/kettingpons biedt enorm veel houvast en binnenin vind je enkele spaaksleutels c.q. platte sleutels (weliswaar voor bouten die niet al te vast zitten, want je kunt er niet veel kracht mee zetten) alsmede een kettinghaak (om de uiteinden van de ketting bijeen te houden bij het opnieuw verbinden). Dankzij een breed lemmet blijkt bandafnemen met één enkele bandenlichter toch verrassend vlot te werken.

Info: Shimano, tel. +32 15 20 94 80 en www.pro-bikegear.com

08 SKS Tom Tool 18

Net als bij BBB, Parktool, Pedro’s en Topeak zijn de tools bij SKS feitelijk staafjes waarvan het uiteinde om een as is gevouwen. Simpel en sterk, maar vergeleken met bijvoorbeeld de Biologic en de Pro geef je dan wel wat toe op compactheid. Toch hoort de Tom Tool bij de kleinsten uit de klas, door de korte lengte van de tools. Ander pluspunt is de volledige inbus-8, net als bij de Pedro’s. Met oranje kettingpinhoudertje.

Info: Intercycle, tel. +32 2 569 13 96 en www.sks-germany.com

09 TOPEAK Hexus 2.0

De Hexus is zeker geen mini-multitool. Toch is er een hoop functionaliteit in het frame opgeborgen (twee bandenlichters, T25 kop, spaaksleutels, inbus-4), en dankzij de forse lengte van de tools kun je veel kracht zetten. Behalve de basisnoden vind je op deze Topeak geen snuisterijen, wat hem een ideale gezel maakt voor degenen die niet op grammenjacht zijn, maar des te meer op zoek naar stevige workforce.

Info: Now Company, tel. +32 10 23 01 80 en www.topeak.com

10 TOPEAK Mini 20 Pro Gold

Dat Topeak wel weet hoe je veel in weinig stopt, bewijst de Mini 20 Pro. Veel functies (20) in weinig volume (76x42x18 mm). Mooi afgewerkt, soepel werkend en dankzij de stijve body ook handzaam in gebruik. Met de metalen bandenlichter willen we geen velg te lijf, maar het handvat van de kettingpons is groter dan dat van sommige stukken grotere concurrenten. Knap stukje gereedschap.

Info: Now Company, tel. +32 10 23 01 80 en www.topeak.com

• Gew = gewicht • LxBxH = lengte x breedte x hoogte • AF = aantal functies • PH/S = Philips (kruiskop)/Schroevendraaier • BL = bandenlichter • D = disc-rem opener • K = kettingpons • KB = kettingpinbreker • KH = kettinghaak • O = opener • PS = platte sleutel • PV= Presta-ventielsleutel • RS = ringsleutels • SP = spaaksleutels (M=Mavic, S=Shimano)

Auteur: Roel van Schalen
tags Multitools
Linkpartner

Deze site maakt gebruik van cookies om de site optimaal te laten werken.

Cookies zijn kleine bestanden die gebruikt worden om de instellingen van deze site te bewaren.

Cookies vertellen ons niet wie je bent.

Wil je meer weten over cookies, lees dan onze cookie policy