mountainbike.be
16/07/2019
Toerisme

Sankt Walburg: logeren in de Dolomieten bij Roel Paulissen

Je gaat op vakantie in Italië, meer bepaald in de Dolomieten. Je verblijft er in een modern appartement in een gezellig dorpje. Er liggen zo veel trails dat je de tijd niet hebt om ze allemaal te rijden. Elke morgen vind je heerlijk brood van de lokale bakker in het supermarktje vlak onder je slaapkamer. In hetzelfde gebouw zit de knapste fietsenwinkel van de streek en een gezellige bar waar steeds verse taart op je wacht. Deze plaats bestaat zowaar echt en wordt open gehouden door één van de beste Belgische mountainbikers ooit, Roel Paulissen.
Roel werd tweemaal wereldkampioen en heeft een palmares om u tegen te zeggen
© Roel Paulissen
Een overvloed aan trails
© Mountainbike.be
De vele wandelpaden vormen de perfecte uitdaging bergaf
© Mountainbike.be
Lago di Anterselva, een prachtig meer aan het uiteinde van de vallei
© Mountainbike.be
Vanop de terrassen van de berghutten krijg je een mooi zicht op de vallei
© Mountainbike.be
Alvorens een nieuwe afdaling in te duiken
© Mountainbike.be
Telkens weer wacht de beloning boven
© Mountainbike.be
De streek is zeer groen en iedereen kan er veilig offroad fietsen
© Mountainbike.be
De inrichting van de appartementen is strak
© Sankt Walburg
De keuken heeft alles wat je maar kan wensen
© Sankt Walburg
Comfortabele bedden om de batterijen op te laden
© Sankt Walburg
Qua netheid wordt de lat zeer hoog gelegd
© Sankt Walburg
In het voorjaar zijn de toppen nog besneeuwd
© Mountainbike.be
In de Dolomieten kan je perfect tot rust komen
© Mountainbike.be
Anterselva Di Sotto of Antholz Niedertal 

Dat is de naam van het gezellige dorpje waarover we hierboven spraken. Het ligt in Zuid-Tirol. Dit deel van de Dolomieten behoorde tot de eerste wereldoorlog toe aan Oostenrijk. Nadien, in 1919, werd het aan Italië toegevoegd. Bijgevolg spreekt de lokale bevolking vooral Duits, maar de officiële taal is Italiaans. Alle plaatsen hebben hier zowel een Duitse als Italiaanse naam, wat soms verwarrend kan zijn. In het vervolg van deze reportage houden we ons aan de Italiaanse namen. Voor de Kronplatz maken we een uitzondering, die naam klinkt ons meer bekend dan Plan de Corones.

Anterselva ligt in een zijarm van het Pustertal. De hoofdvallei volgt de Rienz rivier van Dobbiaco tot Brunico (Bruneck). Iets voor Brunico takt rechts de ‘Valle Anterselva’ af die doorloopt tot aan de Oostenrijkse grens. De rivier in deze vallei Rio Anterselva of Antholz Bach loopt van het meer Lago di Anterselva naar de Rienza rivier. De grens ligt aan het Passo Stalle, op iets meer dan 2000 meter hoogte. De pas wordt afwisselend geopend voor verkeer vanuit Oostenrijk en Italië. Van eind oktober tot begin mei is de pas gesloten.

Sankt Walburg

De overkoepelende naam voor de bar en appartementen is Sankt Walburg. Maar Sankt Walburg is veel meer dan dat, het is het epicentrum van Anterselva di Sotto. Op dinsdag is de bar gesloten, maar alle andere dagen is het er gezellig druk. Zowel de lokale mensen als toeristen komen iets drinken of genieten van de huisgemaakte taarten. De kleine supermarkt van het dorp ligt naast de bar en je vindt er vers brood. In het hoogseizoen is de winkel de hele dag open, de rest van het jaar enkel in de voormiddag.

Hou je van gebak, klik dan hier om een kijkje te nemen op de Instagram pagina van Sankt Walburg. Ook de ijscoupes zijn overheerlijk. Voor wie al die zoetigheid maar niets vindt, zijn er belegde sandwiches.

Prachtige appartementen

Recent werden de appartementen volledig vernieuwd. De afwerking is zeer knap en alle appartementen zijn uitgerust met een complete keuken en een vaatwasser. Alles is kraaknet en als je iets nodig hebt, word je meteen geholpen. Er is een wasmachine en droogkast aanwezig voor gemeenschappelijk gebruik. Rolluiken laten toe om het appartement volledig te verduisteren zodat je lekker lang kan uitslapen. Vanop het terras heb je zicht op de bergen, heerlijk.

Klik hiernaast op één van de vier namen van de appartementen voor alle details: Ampa, Durra, Rommisa, Scheate. Je ziet er ook telkens de plattegrond zodat je de beschikbare ruimte goed kan inschatten. 

Rustige omgeving

Sankt Walburg mag dan wel het centrum zijn van het dorp, het is er echt rustig. Je hoort de vogels fluiten. Er komen wel auto's, maar er is geen doorgaand verkeer, want iedereen stopt voor de deur... Als je de straat oversteekt en honderd meter stapt, ben je al langs de rivier. Nog honderd meter verder zit je in het bos en kan je kiezen tussen vlakke paadjes en GR-wandelingen. De sportievelingen kunnen zich uitleven, maar wie rust en gezelligheid zoekt, is ook aan het juiste adres.

RH Racing

De fietsenwinkel zit op het gelijkvloers en is een absolute referentie in de streek. De winkel werd opgestart door Roel Paulissen en Hannes Pallhuber. Je kan er terecht van maandag tot en met vrijdag van 13u30 tot 19u. Je vindt er naast Specialized en Cannondale ook KTM fietsen. Roel en Hannes hebben als atleten meer dan hun sporen verdiend en delen nu de opgedane kennis met hun klanten. De verkoop van elektrische fietsen en vooral elektrische mountainbikes is de voorbije jaren ontploft. Bij RH Racing kan je E-Bikes en klassieke mountainbikes huren. Contacteer Roel en Hannes hiervoor best even voor je afreist. Je wordt vriendelijk geholpen in het Duits, Italiaans, Engels, maar uiteraard ook in het Nederlands.

Klik hier om de website van RH Racing te bezoeken.

Roel Paulissen

Roel is één van de meest succesvolle Belgische mountainbikers aller tijden. In 2002 verhuisde hij naar Italië om zich vervolgens enkele kilometers verder in Anterselva Di Sotto te vestigen. Hij behaalde heel wat successen in de cross-country en werd tweemaal wereldkampioen marathon. Ook de Cape Epic won Roel tweemaal en hij nam deel aan vier opeenvolgende Olympische Spelen. Roel is nog steeds topfit. In de winter onderhoudt hij zijn conditie met ski touring en in de zomer fietst hij nog ruim vijftien uur per week.

Je kan al de trainingen van Roel bekijken op zijn Strava account.

Klik hier om de website van Roel Paulissen te bezoeken, je vindt er een deel van zijn indrukwekkende palmares.

Ideale fiets

De koersfiets is niet de beste keuze in de Dolomieten. Je kan er uiteraard prachtige ritten doen, maar met de koersfiets moet je veel mooie gravelwegen aan je laten voorbij gaan. Bijgevolg kom je dan op drukkere autowegen terecht tenzij je de steilere hellingen in trekt. Een gravelbike met de juiste versnelling of beter nog, een hardtail, is een veel betere keuze. Wil je ook genieten van de vele mooie technische trails, dan kies je voor een fully, bij voorkeur met dropper zadelpen. Wil je de enduro trails en het bikepark van de Kronplatz aandoen dan ga je best voor een echte trailbike. Je leest het goed, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Bikepark om de hoek

In onze korte inleiding hebben we lang nog niet alle kaarten op tafel gegooid. Op slechts enkele honderden meters van Sankt Walburg werd een compact maar compleet bikepark gebouwd. Er zijn geen liften, je moet zelf omhoog fietsen, maar er zijn wel enkele leuke aangelegde trails met stenen, kombochten, jumps en rock gardens. Het niveau van de pistes gaat van groen, over blauw en rood tot zwart. Een must ride!

Klik hier om het bikepark online te bekijken.

Hieronder zie je een sfeervideo van het bikepark.Kronplatz

De Kronplatz heeft deze regio op de toeristische wereldkaart geplaatst. De voet van deze imposante bult ligt op minder dan tien kilometer van Sankt Walburg. De top ligt 2.275m boven de zeespiegel. Je kan er in de winter uiteraard skiën. Er zijn niet minder dan zestig verschillende liften. In de zomer kan je met enkele van deze liften omhoog vanuit verschillende dorpen om zo één van de vele mountainbike trails af te dalen.

Meer info over de afdalingen vind je hier.

Hou er rekening mee dat de liften naar de Kronplatz tussen het ski- en zomerseizoen even gesloten worden. Het bikepark opent meestal begin juni. Dit jaar werd de start met één week uitgesteld en daarom konden wij hier geen gebruik van maken tijdens ons verblijf. Dit is echter uitzonderlijk.

Hieronder kan je een sfeervideo van de Kronplatz bekijken, de nadruk ligt echter op de winter.De volgende video staat in het teken van de zomeractiviteiten rond de Kronplatz.Veel mountainbike opties op en rond de Kronplatz

Klik hier om een kijkje te nemen op de website van de Kronplatz regio. Je vindt er een dertigtal MTB routes met indicatie van de lastigheidsgraad en GPS files. De kilometers zeggen niet alles, kijk zeker ook steeds de te overwinnen hoogtemeters na.

Technische trails vlakbij Sankt Walburg

In de directe nabijheid van Sankt Walburg vind je prachtige wandelpaden die eigenlijk gedroomde enduro afdalingen zijn. In de bar kan je enkele stafkaarten inkijken en Roel kan advies geven over welke trails je met de fiets kan naar beneden knallen. De meeste GR paden zijn, bergaf weliswaar, goed te fietsen. Zet alvast GR5, GR6, GR20 en GR21 op je verlanglijstje. Blijf weg van GR31B, die is niet steil, maar smal en offcamber met enkele vrijwel onfietsbare trechters. Er zijn voldoende schotterpaden om de hoogtemeters weg te trappen.

Kroegentocht in de bergen

In de zomer worden verschillende berghutten opengehouden. In het voorjaar openen ze enkel in het weekend, in het hoogseizoen elke dag. Het is er erg gezellig vertoeven op het terras, vaak met sublieme uitzichten over de vallei. De klim naar Grentealm leent zich tot een kroegentocht. Je fietst naar boven via het grindpad, doet een terrasje en afhankelijk van je technische skills en alcoholgebruik kies je voor een spetterende singletrack afdaling (GR6) of keer je veilig via het grindpad terug. De singletrack kruist het grindpad enkele keren dus je kan meermaals van gedacht veranderen. Aan de andere kant van de vallei kan je hetzelfde doen met GR5. Wil je een kleinere lus doen, klim dan naar Goste en neem de afdaling van de Ruinenweg van Burg Altrasen. Dit lusje is een absolute aanrader.
 
Prato Piazza

Een heel mooie en technisch haalbare fietstocht is de rit over Prato Piazza. Vanuit Anterselva rij je naar Valdaora (in het Duits: Olang). Daar ga je het fietspad richting Dobbiaco op. Je volgt het fietspad richting Lago di Braies en gaat enkele kilometers verder links omhoog naar Prato Piazza. Klimmen kan op de geasfalteerde weg of op het steilere grindpad. Boven kom je op een knappe vlakte, weliswaar 2000 meter boven de zeespiegel. Je gaat aan de andere kant naar beneden en kan kiezen tussen een haalbare singletrack of een gravelpad. Eens beneden ben je vlakbij het mondaine Cortina d'Ampezzo. Daar ga je links via het fietspad naar Dobbiaco. Onderweg kom je twee meertjes en een uitkijkpunt over de Tre Cime tegen. De rest van de kilometers trap je vlot weg, want die gaan vals plat naar beneden tot in Valdaora.

Wedstrijdweek met Dolomiti Superbike en Kronplatz King

In 2019 kan je in één week maarliefst twee topwedstrijden rijden in deze streek. Op 23 juli staat de Dolomiti Superbike gepland. Deze wedstrijd is een absolute klassieker met duizenden deelnemers. Het parkoers is fysiek zeer zwaar, maar technisch niet uitdagend dus je hoeft zeker geen verkenning te doen om hem veilig tot een goed einde te brengen. 
Met de Dolomiti Superbike in de benen kan je één week later de Kronplatz King rijden. Deze wedstrijd heeft een leuker parkoers en gaat door op en rond de Kronplatz. Je hebt een week de tijd om de leuke trails en het bikepark te verkennen. Er moet veel geklommen worden, maar de afdalingen hebben de nodige flow zodat het afzien gecompenseerd wordt. De start is beneden, de finish uiteraard op de top...

Beelden zeggen meer dan woorden. Zo zag de Kronplatz King er uit in 2018.


 
De website van de Dolomiti Superbike.

De website van de Kronplatzking

Iedereen kan hier fietsen

Je hoeft helemaal geen expert te zijn om sportief van de natuur te genieten in deze streek. De brede valleien hebben mooie fietspaden, deels geasfalteerd en deels gravel. Deze fietspaden zijn golvend en voor iedereen toegankelijk. Enkele van deze fietspaden maken deel uit van de fietsroute van München naar Venetië. De route is 560 kilometer lang en telt iets minder dan 13.000 hoogtemeters. De route passeert op minder dan tien kilometer van Sankt Walburg, dus wie passeert kan zeker even binnenspringen voor een stukje taart.

Details over deze route vind je hier.

Geen modder en een luxe bikewash

De combinatie van wortels, stenen en aarde zorgt ervoor dat het zo goed als nooit modderig wordt in deze streek. Je moet wel vaak kleine bergriviertjes kruisen dus wat spatvuil is nooit veraf. Achter de appartementen heeft Roel een volledig uitgeruste bikewash ingericht. Je komt thuis en in enkele minuten is je fiets weer proper.
 
Wandelen

Er zijn voldoende mogelijkheden om vlak te wandelen voor mensen die het klimwerk niet aankunnen. Bijvoorbeeld langs de rivier tussen Rasun en Anterselva is het vlak, maar ook boven aan het meer in Anterselva is er een mooie relatief vlakke lus.

Iets verderop ligt het Lago di Braies. Dit prachtig meer is omgeven door steile bergflanken en behoort tot het Unesco werelderfgoed.
Ga je liever de bergen in? De mogelijkheden zijn eindeloos. Talloze GR-paden leiden naar gezellige berghutten en staan garant voor onvergetelijke uitzichten. In de bar kan je een kijkje nemen op de wandelkaarten.

Ideale tijd van het jaar

De sneeuw domineert uiteraard een deel van het jaar in Anterselva. Van december tot maart is fietsen nauwelijks mogelijk. In april kan je terug fietsen in de vallei, maar er zijn geen garanties hogerop in de bergen.

Wij waren eind mei, begin juni in Anterselva. Dit jaar was de winter erg hard en was het zomerweer een maand achterop. De sneeuwgrens lag dus nog een pak lager dan andere jaren. Je kan echter zalig biken op de trails onder de tweeduizend meters. De enige beperking is dat je niet over de kammen kan rijden en niet alle passen op hoogte kan oversteken. Mei en juni zijn zeker een aanrader. 

Het optimum vind je wellicht in september, oktober en begin november. De zomerzon heeft dan alle sneeuw geruimd en de dagen zijn zonnig. Een avondonweer is niet uit te sluiten en de dagen zijn uiteraard al korter dan in juni.

Het absolute hoogseizoen situeert zich in de vakantiemaanden juli en augustus. In augustus hebben de meeste Italianen verlof en dan is het erg druk in de vallei. De verplaatsingen met de auto gaan dan langzamer dan de rest van het jaar.

Reizen naar Anterselva

Voor een fietsvakantie reis je het best met de auto naar Anterselva. Vanuit Brussel moet je rekenen op 950 kilometer en een tiental uur rijden. Je reist door Oostenrijk en gaat Italië binnen over de Brennerpas.

Wil je met het vliegtuig komen, dan vlieg je best naar Innsbruck. Vanuit Innsbruck sta je op 1u15 in Anterselva. Vluchten vind je bij Transavia vanuit Eindhoven.
 
Zomer in Anterselva

Afsluiten doen we met een filmpje dat de zomers in Anterselva weergeeft.Plan uw reis

Je kan Sankt Walburg terugvinden op Booking.com, maar reserveren doe je best rechtstreeks bij Ingrid en Roel. Zij hebben op elk moment een goed zicht op de beschikbaarheid.

Website Sankt Walburg
Facebook pagina Sankt Walburg
Instagram pagina Sankt Walburg
Webcam in het dorp

Auteur: Michiel Van Aelbroeck
tags Roel Paulissen Dolomiti Superbike Sellaronda Hero Logeren bij Belgen Sankt Walburg Dolomieten Kronplatz Kronplatz King Gravelbike Hannes Pallhuber RH Racing Hooggebergte Biken in de bergen
Linkpartner

Deze site maakt gebruik van cookies om de site optimaal te laten werken.

Cookies zijn kleine bestanden die gebruikt worden om de instellingen van deze site te bewaren.

Cookies vertellen ons niet wie je bent.

Wil je meer weten over cookies, lees dan onze cookie policy