mountainbike.be
17/05/2019
Toerisme

Le Mas des Cigales: biken in het achterland met zicht op de Azurenkust

Met de mountainbike naar de Côte d’Azur, dan denk je meteen aan de Roc d’Azur in Fréjus. Onze nieuwsgierigheid bracht ons dit voorjaar echter naar een andere bestemming, namelijk Tourrettes-sur-Loup. Veronique en Stefaan baten er een prachtige B&B uit met zicht op zee.
Fenomenale uitzichten op Gourdon en les Gorges du Loup vanuit Courmes
© Mountainbike.be
Het zicht op zee is knap, maar ook de B&B mag gezien worden
© Le Mas des Cigales
Rusten doe je aan het verwarmde zwembad
© Le Mas des Cigales
Eén van de zeer verzorgde en rustgevende kamers
© Le Mas des Cigales
Eén van de zeer verzorgde en rustgevende kamers
© Le Mas des Cigales
Kracht opdoen voor een dag op de fiets
© Mountainbike.be
Heel wat trappen in rustige dorpjes
© Mountainbike.be
Les Gorges du Loup
© Mountainbike.be
Trails!
© Mountainbike.be
In het achterland heb je een groot plateau, maar ook prachtige kloven
© Mountainbike.be
Typische gesteenten boven Tourrettes-sur-Loup
© Mountainbike.be
Col de Vence
© Mountainbike.be
Enorme variatie qua ondergrond
© Mountainbike.be
Maar ook qua uitzichten...
© Mountainbike.be
Vergeet niet dat er ook geklommen moet worden
© Mountainbike.be
De uitzichten maken het iets eenvoudiger
© Mountainbike.be
Recht naar de zee!
© Mountainbike.be
Hier en daar worden er wat toevoegingen gedaan zodat je op de fiets kan blijven
© Mountainbike.be
Ontbijten en relaxen op het terras
© Le Mas des Cigales
Op minder dan een uur met de wagen ligt er een bikepark met 14 pistes
© Bikepark La Moulière
Logeren bij Belgen
 
Stefaan Beirens en Veronique Van Vlierberghe ruilden Wenduine in voor Tourrettes-sur-Loup. De locatie is zeer bewust gekozen. Tourrettes-sur-Loup bevindt zich precies op de grens tussen de drukkere kustzone en het rustige achterland. Als de verkeersdrukte het toelaat sta je op twintig minuten aan de zee. Rij je de andere kant uit dan kan je genieten van de rust van het achterland.
 
De lezers van de gids ‘Logeren bij Belgen’ beloonden Stefaan en Veronique voor hun harde werk. Begin 2018 werden ze bekroond als tweede beste Belgische B&B in Frankrijk.
 
Vijf kamers
 
Het domein van Le Mas des Cigales werd specifiek als B&B gebouwd en heeft een afgesloten parking, wat uiteraard belangrijk is wanneer je reist met dure fietsen. Stefaan zorgt voor het onderhoud van de knappe tuin, het zwembad en het tennisveld. Veronique legt de lat qua netheid zeer hoog en zorgt ervoor dat de kamers steeds kraaknet zijn. Als het weer het toelaat kunnen de gasten buiten ontbijten, maar er is zowel binnen als buiten plaats om te picknicken. Uiteraard zijn er in de directe omgeving van de B&B voldoende mogelijkheden om uit te eten.
 
Verwarmd zwembad
 
Aan de Côte d’Azur is een zwembad een must. Maar ook hier gaat Le Mas des Cigales een stapje verder. Hun zwembad is verwarmd tot 28 graden. Zo kan je er niet alleen in de zomermaanden van genieten, maar kan je van april tot november naar hartelust zwemmen. Rond het zwembad vind je zes kamers die elk een terras hebben, maar ook een rij comfortable ligbedden.
 
Bereikbaarheid
 
Vanaf de luchthaven van Nice ben je op een half uur in Tourrettes-sur-Loup. Met de wagen reis je in elf uur vanuit Brussel naar Tourrettes-sur-Loup. De afstand bedraagt net geen 1.200 kilometer.
 
Mountainbiken

Je zou bijna lekker op het domein blijven om te genieten van de rust, het zwembad en de zon. Tennis, petanque, een boek lezen aan het zwembad... Maar daarvoor zijn we niet naar Frankrijk afgereisd. De fiets op dan maar.
 
In het gebied tussen de zee en Tourrettes-sur-Loup is de bebouwing heel dens en zijn er nauwelijks mogelijkheden om te mountainbiken. Het dorpje ligt 400 meter boven de zeespiegel. Op een hoger gelegen uitgestrekt plateau vind je dan weer zeer veel paden waar je wel kan fietsen. Fréjus is dichtbij, toch zijn deze trails totaal niet te vergelijken met die van de Roc d'Azur. 
 
Plateau in het achterland
 
Dit plateau ligt 800 à 1100 meter boven de zeespiegel. Het is grofweg gelegen binnen de D2210, D2, D3 en D6. Bovenop vind je centraal het gehucht Saint-Barnabé.
 
Klimmen naar Plan des Noves
 
Het plateau waarvan we eerder spraken is het natuurpark ‘Plan des Noves’. De variatie eens je bovenop bent is enorm en ook de beginnende mountainbiker kan er vlot fietsen met zicht op de Azurenkust en de Alpen.
 
Er zijn meerdere opties om de hoogtemeters te overwinnen. Vlakbij de B&B kan je de geasfalteerde klim naar Courmettes nemen. Vanuit Tourrettes-sur-Loup kan je steil klimmen naar Le Caire waar je de afgelegen chambres d'hôtes Le Mas de la Source terugvindt. De meest evidente en meest gekende klim is echter de beklimming van de Col de Vence vanuit Vence centrum, een tiental kilometer verderop. Deze loper laat je toe om na een vlakke opwarming via de D2 te klimmen tot bijna 1000 meter hoogte.
 
Onze favoriet was echter de beklimming via les Gorges du Loup en Courmes. Vanuit de B&B volg je de tot fietsroute omgevormde oude spoorbedding tot in Pont du Loup. Vervolgens klim je door de Gorges du Loup en verder richting Courmes. In dit dorpje loopt de D503 dood, maar je klimt verder via grindpaden naar de GR51 die je tot aan de Oratoire de la Baise volgt. Je bent dan 954 meter hoog en de uitzichten op de weg ernaartoe zijn gewoonweg prachtig.
 
Enduro afdalingen
 
Hou je van erg moeilijke afdalingen met een enduro tintje dan moet je je concentreren op de steile wand van het plateau richting de zee. Er zijn slechts enkele afdalingen maar ze zijn echt de moeite waard. Vanuit Mas de la Source kan je de afdaling van Les Clapières rijden: een prachtige trail vol middelgrote stenen. Vanuit het Domaine de Courmettes kan je afdalen tot in Tourrettes-sur-Loup. Deze afdaling is minder steil en in zijn geheel minder moeilijk, maar bevat pittige rockgardens. Vanuit de Col de Vence kan je via de Combe de la Barbe afdalen en vervolgens twee varianten kiezen. Deze afdalingen zijn de favorieten van de lokale enduro rijders. Het zijn erg mooie pistes en via de Col de Vence kan je vlot terug omhoog.
 
Routes
 
Het gebruik van een GPS is aan te raden. In dit gebied bleken de topografische kaarten eerder verwarrend. Een GR pad kan variëren van een klein geasfalteerd baantje, over een vlot te bereiden grindweg naar een wandelpad vol stenen waarop je nauwelijks 5 kilometer per uur kan afleggen. Bovendien heb je een scherp oog nodig om aan de hand van de hoogtelijnen uit te maken waar de hellingsgraad toelaat om omhoog te klauteren.
 
Routes nabij de B&B

Klik op één van volgende links om een route te vinden die qua hoogtemeters en kilometers bij jouw mogelijkheden past. Deze routes staan niet uitgepijld.
 
Route 1 beklimt de Col de Vence via de weg, daarna volgt een haalbare singletrackafdaling "descente de la mine" en een gevarieerd golvend middenstuk. De route eindigt met een rotsige enduro afdaling. Deze laatste kan je weglaten door over de weg af te dalen indien de vermoeidheid te hoog oploopt.

Route 2 is een compacte route die aan de B&B passeert. Er zijn twee stevige geasfalteerde klimmen, die telkens worden beloond met een enduro afdaling.

Route 3 is technisch haalbaar en bevat een prachtige GR balconpad boven de Gorges du Loup.

Route 4 is een route in het achterland, startende op de Col de Vence.

Route 5 is een route over het plateau door het natuurpark Plan des Noves startende op de top van de Col de Vence.

Route 6 is een panoramische en fysiek zware route zonder technische uitdagingen.

Route 7 start met de beklimming van Courmettes, gevolgd door prachtige verzichten over de Gorges du Loup. Na enkele kilometers over het plateau eindig je met de asfaltadaling van de Col de Vence die je kan vervangen door de enduropiste van Route 1.
 
Gréolières les Neiges
 
Een groot half uur landinwaarts vind je een Site FFC met vaste routes. Meer informatie over de tracks en de GPS bestanden vind je op de volgende twee links.

Link 1 - Link 2

Bikepark La Moulière
 
Op minder dan een uur autorijden vind je het bikepark van La Moulière. In tegenstelling tot de bikeparks van de hoger gelegen skistations opent dit bikepark al in april of mei. Je kan er terecht tot eind september. Dit jaar opende het Bikepark op 8 mei en dus grepen we de kans om het te bezoeken op onze terugweg. Eén comfortabele lift en maarliefst veertien gevarieerde pistes. Dit bikepark is het werk van gemotiveerde locals en het resultaat is zeer knap. We werden in meerdere opzichten verbaasd, want we hadden nooit verwacht zo veel bikers bij elkaar te zien in dit afgelegen dorpje.
 
Klik hier voor de kaarten met pistes en openingsuren.
Klik hier voor de tarieven. 
Klik hier voor de Facebook pagina met nieuws.

Andere bezienswaardigheden
 
In de zon luieren en lekker eten zijn natuurlijk de absolute topprioriteiten van wie naar het Zuiden van Frankrijk reist. Om Le Mas des Cigales te bezoeken moet je dus zeker geen mountainbiker zijn. Er is nog zo veel meer te doen. Naast fietsen, op de weg of offroad, kan je ook prachtig wandelen. Daarnaast zijn ook de talrijke marktjes op kleine dorpspleintjes het bezoeken waard. Verder is de parfumstad Grasse, maar ook Gourdon vlakbij.
 
Conclusie
 
Le Mas des Cigales is een knappe B&B waar iedereen zijn hart kan ophalen: aan het zwembad, aan het strand, in één van de vele pittoreske dorpjes, maar ook op de mountainbike.
 
Reservatie en website

Reserveren kan rechtstreeks bij de uitbaters. Als je de beschikbaarheid voor een bepaalde periode wil nagaan, doe je dat eveneens best rechtstreeks.
 
Klik hier om naar de website van Le Mas des Cigales te gaan.
Klik hier om naar de Facebook pagina te gaan.
Klik hier om Le Mas des Cigales te bekijken op Tripadvisor.

Auteur: Michiel Van Aelbroeck
tags B&B Logeren bij Belgen Côte d'Azur Nice Gorges du Loup Vence Tourrettes-sur-Loup Le Mas des Cigales
Linkpartner

Deze site maakt gebruik van cookies om de site optimaal te laten werken.

Cookies zijn kleine bestanden die gebruikt worden om de instellingen van deze site te bewaren.

Cookies vertellen ons niet wie je bent.

Wil je meer weten over cookies, lees dan onze cookie policy