mountainbike.be
13/08/2008
Reisverhalen

Wouter Wuilmus en zijn Bike Challenge in Polen

Donderdag 24 juli vertrokken we naar Polen om de Bike Challenge te rijden. Ik vertrok samen met mijn teammaat Sven Van Everbroeck om in duo deel te nemen. Mijn vader en een vriend van mijn vader, René, zouden ons deze week in de watten leggen en ons optimaal aan de start brengen. We maakten gebruik van de prachtige camper van Sven om comfortabel naar Polen te rijden. De heenreis verliep vlot: door Duitsland over Praag naar het grensdorp Kudowa Zdroj. Jammer genoeg viel er daar veel regen en we vreesden voor een natte wedstrijd.

Vrijdag 25 juli gingen we samen met onze ploegmaats Tim Smits en Dimi Van Hove de omgeving verkennen. Op de camping stonden we samen met het Reevax/VT4 team. Dit team werd gevormd door Pepe van Reevax en Padje van VT4 en ze hadden als begeleiders Kroki en Zoef. Reevax is een team dat ik al jaren volg en waarvan ik alle verslagen lees. Wel leuk om nu eens een wedstrijd samen met hen te kunnen beleven. We reden in groep een tocht in de omgeving en al snel werd duidelijk dat de omgeving gewoon prachtig mooi was!

Zaterdag 26 juli werden onze nummers en startpaketten uitgedeeld. We kregen weer een sportzak om de collectie aan te vullen. Alles leek prima geregeld en ondertussen ontmoetten we veel Belgische deelnemers. Vandaag werd de proloog gereden en die was volgens de planning een asfaltklim van 8 km. De organisatie wachtte lang om de klim af te pijlen en het bleef tot een paar uur voor de start gissen hoe het proloogparcours zou lopen. Uiteindelijk konden we toch een stukje verkennen maar van asfalt was geen sprake. Het werd een super steile single trail ! We besloten niet alles te rijden omdat we dan niet tijdig aan de start zouden staan.

Om 15u40 begonnen we eraan. We reden aan een flink tempo en Sven zag even alle kleuren van de regenboog. De klim bleek uiteindelijk 10 km te zijn maar Sven beet zich vast in mijn wiel en we reden een goede proloog! Het weer was mooi vandaag en het zou de volgende dagen zo blijven.

Proloog
Algemeen 31 ste
Elite reeks 20 ste

Zondag 27 juli om 10 uur stonden we klaar aan de start van onze eerste rit. Sven had voorbije nacht geen oog dicht gedaan door een hevige hooikoortsaanval. We voorspelden een moeilijke dag. In de startklim leken de meeste deelnemers berggeiten te worden en ze vlamden ons voorbij. We lieten ons niet opjagen en reden ons tempo. Sven moest aanhoudend niezen en voelde dat hij moeilijk lucht kon krijgen maar hij beet door! De rit was prachtig en het parcours verliep steeds klimmend en dalend. We hadden onderweg geen enkel idee in welke positie we reden. De laatste klim was heel steil maar Sven bleef ondanks de snotneuzen krachtig verder trappen. ’s Avonds kreeg Sven hooikoortsmedicatie van Zoef die hem eindelijk verlichting bracht. Onze ploegmaats Tim en Dimi reden deze rit een knappe top 20 plaats!

Kudowa ZdrÛj (POL) - Duszniki ZdrÛj (POL) 76 km
Algemeen 40 ste
Elite reeks 26 ste

Maandag 28 juli stond een snelle etappe op het programma. Al dadelijk lagen ons enkele zware beklimmingen te wachten oa naar een skistation en die bezorgden velen pijn in de benen. Nadien volgde een snelle etappe langs de grens met Tsjechië We reden samen met enkele andere Belgische teams. Sven voelde zich nog niet 100 % en we besloten ons eigen tempo verder te rijden om onszelf te sparen voor de volgende dagen. We spurtten aan de eindstreep en reden een goede wedstrijd. Voor mezelf was dit de minst uitdagende etappe want het was veel te veel knallen en te weinig echt mtb ( dit zal de volgende dagen meer dan goed gemaakt worden). Tijdens onze rit reden Réne en mijn vader telkens van de startplaats naar de aankomstplaats met de camper. Ze vonden elke dag een perfect plekje dichtbij de wedstrijdaccomodatie. Daar konden Sven en ik dan een douche nemen, eten en met de andere renners verslag doen over de voorbije dag.

Duszniki ZdrÛj (POL)-Kraliky (CZ) 81km
Algemeen 38 ste
Elite reeks 24 ste

Dindag 29 juli stond weer een lange rit op het programma over een moeilijker parcours. Het parcours zou moeilijker worden met het vorderen van de wedstrijd. We reden nu door een gebied van prachtige natuur! Trouwens het ganse wedstrijdgebied ligt in een zeer mooie streek. Sven begon in zijn ritme te komen en we knalden stevig door in deze rit. We voelden dat verschillende renners het lastig kregen omdat de vermoeidheid reeds begon te wegen. Risico’s moest je altijd goed inschatten want een kleine stuurfout kan fataal zijn op deze omlopen. Het grote aantal renners langs de kant met bandenpech wees erop dat het opletten geblazen was. Snelle en zeer technische stukken bleven elkaar afwisselen. Naar het einde van deze rit verloren we een 10-tal minuten door verkeerd te rijden. . Later bleek dat hier verschillende teams de mist ingingen. Onze honger werd hier echt gestild want het eten was super. Elke morgen was er veel vers fruit en allerlei verschillende soorten van beleg met broodjes. ‘s Avonds had je enorm veel keuze aan pastagerechten en nog een ander gerecht steeds in combinatie met een buffettafel van groenten en nog een dessertenbuffet !

Kraliky( CZ)- L¹dek ZdrÛj (POL) 76 km
Algemeen 36 ste
Elite reeks 25 ste

Woensdag 30 juli: er stond vandaag een korte rit geprogrammeerd maar door mijn Transalpervaring weet ik dat deze ritten zelden te onderschatten zijn. Vandaag hadden we allebei weer goede benen en we reden vlot vanaf de start. Tot onze verbazing reden we tussen teams die we nooit eerder onderweg hadden gezien. We klommen goed bergop! Het landschap was totaal anders dan de vorige dagen met veel meer ‘Belgische’ paadjes maar dan oneindig lang. Wij hadden een goeie dag maar achteraf bleek dat alle Belgische teams zich hier erg goed op het parcours hadden gevoeld. Vanaf vandaag begon de ziekenboeg aanzienlijk uit te breiden met nogal wat mankepootjes en de voorraad gips werd er gul aangesproken. Vandaag werden de ‘Heirbanen’ uit onze geschiedenislessen realiteit: we reden kilometers op puntige kasseien en het bleef onmogelijk om hierop snelheid te halen. We hotsten en botsten van steen op steen! Amai ons achterwerk!

L¹dek ZdrÛj (POL) – Bardo (CZ) 60 km
Algemeen 30 ste
Elite reeks 20 ste

Donderdag 31 juli ging de waarschijnlijk belangrijkste etappe van de bike challenge van start: de kortste rit maar totaal niet te onderschatten! Dit was een van de mooiste ritten die ik ooit heb gereden. Na onze goede prestatie van gisteren bleef Sven erg gemotiveerd en we reden samen weer heel sterk. Het parcours had vandaag bijzonder veel leuke afdalingen - spek voor de bek van Sven - maar helaas ook evenveel snel elkaar opvolgende bijzonder steile beklimmingen. Tijd om te recupereren op een vlakker stuk was er helaas niet bij vandaag.

Bardo ( CZ)- G³uszyca (POL) 56 km
Algemeen 22 ste
Elite reeks 15 ste

(tussenstand algemeen 30 ste en 21ste in onze reeks)

Vrijdag 1 augustus werd de voorlaatst etappe gereden. We hoopten allemaal dat de twee laatste ritten niet meer zo loodzwaar zouden zijn want iedereen was doodmoe. In deze wedstrijd zijn het niet de vele kilometers die je de das omdoen maar wel de aanhoudend korte opeenvolgende klimmen en de zeer moeilijke wegen. Alert blijven voor mogelijke risico’s en materiaalsparend rijden waren bijzonder belangrijk. De twee voorbije superdagen en onze sterke vooruitgang in het klassement wakkerden het competitiebeest in mij weer aan. Ik was niet meer tevreden met dit resultaat en wilde nog meer naar voor opschuiven in het klassement. Maar in deze meerdaagse reden we in duo en moesten we goed op elkaar inspelen. Dit liep al heel de wedstrijd heel vlot met Sven: we stelden ons tempo in op mekaar zodat we mekaar niet kapot reden en onze wegen scheidden nooit verder dan 50 m. Vandaag had Sven het moeilijk na 20 km wedstrijd en het leek een lange dag te worden. Tijdens een beklimming hielp ik de (Belgische) leiders in het klassement door even mijn fiets te lenen aan Robby De Bock en een stukje parcours te lopen. Robby reed met zijn kapotte kader op de rug de berg op. Na de berg scheidden onze wegen want onze race ging ook verder. Sven zat vandaag minder goed in de pedalen maar hij bleef op zijn tanden bijten! Dit vond ik zo knap: Sven die voor elke meter vocht die we konden winnen op de tegenstanders! Tot onze grote verbazing bleek dit onze beste rit van de hele wedstrijd.

G³uszyca (POL) Teplice n/Metuji (CZE) 78 km
Algemeen 21 ste
Elite reeks 13 ste

(tussenstand algemeen 27 ste en 16de in ons reeks )

Zaterdag 2 augustus stond de laatste rit op het programma. Alle bikers keken nu wel uit naar het einde van de wedstrijd. Na 8 dagen wedstrijd begon bij alle renners de fysieke vermoeidheid door te wegen. Vandaag was ons doel veilig aankomen, geen plaatsen verliezen en geen brokken rijden. Hier slaagden we dan ook in! De rit verliep vlot en Sven kon na een moeilijke start zich herpakken. Behalve één lange klim ging het steeds op en neer. Sven zat er half weg zo goed als door maar hij blééf rijden om onze mooie plaats te verdedigen. Aan de aankomst verdienden we onze finisher-shirt en konden we afscheid nemen van deze wedstrijd. We keken allebei met een voldaan gevoel terug op de wedstrijd.

General Result

Duo
Algemeen 27 ste
Elite reeks 16de

Solo
Tim Smits 13de
Dimitri Van Hove 30 ste (was laatste 2 dagen ziek)

Bedankjes
Graag wil ik Sven bedanken omdat hij deze week mijn duo-partner wou zijn. Hij bleef in moeilijke omstandigheden mee doorzetten, ook al zag hij ’t soms niet meer zitten. Zijn energie was op maar toch hield hij vol! We hebben dit samen super gedaan en zijn fier op onze prestatie! Mijn vader en zijn vriend Réne hebben prachtig werk geleverd door uitstekend voor ons te zorgen, ons logistiek te ondersteunen en elke dag weer een mooi plekje te zoeken voor de camper. Mijn vriendin Kitty heeft met de weinige info die ze van mij kreeg toch steeds een volwaardig verslagje op de site gezet zodat de supporters thuis ons in de wedstrijd konden volgen. Team Saeco dank ik voor de ondersteuning van het marathonteam en onze fietsensponsor Ridley voor de superfietsen. Alle Belgische deelnemers en hun entourage ben ik dankbaar voor de zeer fijne en sportieve sfeer die ze mee hebben gemaakt en ermee voor zorgden en dat het event een Belgische tint heeft gekregen. Alle supporters die van thuis hebben geduimd !

Wouter Wuilmus

Auteur: Kenneth Droeshoudt
Linkpartner

Deze site maakt gebruik van cookies om de site optimaal te laten werken.

Cookies zijn kleine bestanden die gebruikt worden om de instellingen van deze site te bewaren.

Cookies vertellen ons niet wie je bent.

Wil je meer weten over cookies, lees dan onze cookie policy