mountainbike.be
12/06/2017
Onderdelen

Michelin meteen sterk terug op de markt van de MTB-banden

Michelin wil zich terug helemaal op de bandenmarkt plaatsen, en dat hebben we geweten. Half maart trokken we naar het mondaine Cannes om er hun nieuwste rubbers te testen: de Michelin Force XC, Force AM en Wild AM.
Michelin brengt vier nieuwe mountainbikebanden op de markt
© Michelin
De Vlaming Karel De Quick wil met de nieuwste Michelinrubbers meteen scoren
© Michelin
De Quick samen met het BH-SR Suntour-KMC-team
© Michelin
Michelin presenteert met de Force AM, de Force XM, de Wild AM en de Jet XCR zijn nieuwste banden
© Michelin
Voormalig renner Pierre Lebreton geeft een woordje uitleg
© Michelin
De Michelin 'All Mountain' werd voorzien van het Gum X3D dual-density loopvlak
© Michelin
Met de Wild AM claimt Michelin over een nog sterkere band met nog meer grip te beschikken
© Michelin
Het basiskamp in Tanneron waaruit we onze testrides aanvatten
© Michelin
De Force AM werd als eerste op de juiste bandenspanning gebracht
© Michelin
De banden werden regelmatig van een andere spanning voorzien
© Michelin
Snel nog even alles checken
© Michelin
En nu hopen dat we de juiste lijn volgen
© Michelin
En dat was niet altijd het geval
© Michelin
Soms was het voor de 'rookies' beter om de hindernissen vooraf te inspecteren
© Michelin
Michelin gaat in de toekomst ook een speciale e-bike bandenlijn op de markt brengen
© Michelin
De algemeen directeur van Michelins fietsbandenafdeling, de Vlaming Karel De Quick, lichtte tijdens de officiële presentatie het nieuwste gamma toe. Het was eind januari dit jaar dat we reeds vaag berichtten over de komst van Michelins nieuwste mountainbikebanden maar De Quick z'n stelling was duidelijk: “Michelin is back in the Mountain Bike tyre market”
 
Karel De Quick: "Grip en stevigheid, fun en vertrouwen en klantvriendelijke verpakking"
 
Deze drie specifieke doelstellingen kregen de Michelin-ingenieurs van hun algemeen directeur onder de neus geschoven. Hun doel was om een ​​compromisloze, hoogpresterende all-rounder te creëren die geschikt is voor elke biker en voldoet aan de behoeften van de huidige markt. De resulterende rubbersamenstelling (Gum X2D en Gum X3D) die zij naast hun eigen duurzame Shield-technologie ontwikkelden, vertaalt zich in banden die ook meteen E-bike-ready zijn. Gedurende twee seizoenen werden zo’n 250 prototypes getest door onder meer het BH-SR Suntour-KMC-team van Victor Koretzky en Jordan Sarrou.
 
“Voor ons als team resulteert extra grip meestal in tijdswinst en is diezelfde grip ook een veiligheidsfactor want onze renners kunnen crashes maar al te goed missen”, licht teammanager Pierre Lebreton zijn ervaring toe. Met de Europese XC-titel van Victor Koretzky bij de U23 boekten Michelin en het testteam meteen tijdens het testjaar 2016 al een eerste succes.
 
“We hebben de voorbije maanden 12 testsessies gedaan en tijdens de 45 wedstrijden waar we met de nieuwste Michelinrubbers reden noteerden we amper acht lekken banden. Een bewijs dat het doel om een stevige maar toch heel erg competitieve band te ontwikkelen geslaagd is”, aldus Lebreton.
 
Met de nieuwste rubbersamenstelling, die Michelin de naam Gum X2D en Gum X3D meegaf, snijdt Michelin een nieuw tijdperk aan. Zo wordt het Gum X3D dual-density loopvlak gebruikt bij de Force AM en de Wild AM, die Michelin claimt als een nog sterkere band met nog meer grip. Het Gum X3D-rubbermengsel dat gebaseerd is op het Gum X2D-rubber wordt gebruikt op de crosscountry-specifieke Force XC. Het enige echte verschil is het versterkte randvlak en de hogere noppen dan op het AM-model. Michelin claimt bovendien uniek te zijn in de fietsindustrie omdat ze hun nieuwste rubbersamenstelling in hun eigen Michelinvestiging in Clermont-Ferrand produceren.
 
Ook de klantvriendelijke verpakking was een doel op zich voor De Quick. “We willen een verpakking waarbij de klant meteen weet welke band hij nodig heeft. Een verpakking die duidelijk aangeeft welk type band voor welke biker aangeraden wordt”. Met een handig en duidelijk schema op de achterzijde van de kartonnen blister is Michelin hier volgens ons wel in geslaagd.
 
E-bikebanden zijn de toekomst
 
Tijdens de presentatie werd al snel duidelijk dat De Quick al een heel eindje vooruit kijkt. Zo is het ook voor Michelin duidelijk dat de komst van de e-bike een nieuwe markt aansnijdt. “Momenteel is 20 à 30% van de verkochte MTB’s een e-bike”, begint De Quick zijn visionair plan. “In de toekomst zal dit zeker evolueren naar een fifty-fifty verkoopcijfer. En daar spelen we nu reeds met de nieuwste e-bike-ready-band als de Force AM 2.60 op in”.
 
De Vlaamse directeur liet zich ook ontglippen dat we ons in de nabije toekomst nog aan nieuws vanuit Michelin mogen verwachten. “Momenteel zijn we al volop aan het werk om een specifieke e-bikeband te ontwikkelen. Eentje die meer koppel aankan, nog meer grip heeft en nog robuuster zal zijn. Met nieuwe en nog lichtere karkassen. Maar meer wil en kan ik er nog niet over kwijt”, knipoogt De Quick. Wel kunnen we al meegeven dat de ‘performance’-lijn in 2018 zal gelanceerd worden en dat in 2019 de specifiekere e-bikelijn op de markt zal komen.
 
En nu de test in de praktijk…
 
Dinsdagmorgen heel vroeg was het zover. Wat op maandagavond allemaal in theorie mooi in de oren klonk, mochten de redacteurs tijdens de georganiseerde oefensessies zelf aan 'den lijve’ ondervinden. Gaven deze nieuwste Michelins wel het beloofde vertrouwen door hun extra grip en robuustheid? En zouden deze banden ons zoveel fun bezorgen? Getooid als een échte amateur-endurobiker stapten wij op de bus om enkele kilometers verder en enkele honderden meters hoger gedropt te worden in het Michelin ‘basecamp’. Toen we nieuwsgierig rondsnuffelden op het basiskamp en meteen opmerkten dat de vele fully’s in de meerderheid waren was het snel duidelijk dat de afgevaardigde journalisten uit de Lage Landen het wel zouden knijpen in hun ‘lycrabroekjes’.


Met een mooie XC-track en een pittige endurotrail was de gekozen locatie in Tanneron de ideale plek om het diverse Michelinschoeisel aan een ervaringsritje te onderwerpen. 
Nadat de genodigde redacteurs onderverdeeld werden in groepjes, de rookies bij de rookies én de experts bij de experts, werden we op pad gestuurd met een Canyon Exceed wisselend voorzien van de Force XC en de Force AM. Na enkele rondjes in het gezelschap van gids en voormalig wielrenner Pierre Lebreton en één tuimelperte verder konden we een eerste impressie van deze nieuwste banden noteren. Uiteraard wel toegeven dat deze test over een paar rondjes te kort is om een duidelijk ervaringsverslag neer te pennen maar het was wel duidelijk dat het team van onze landgenoot De Quick het voortreffelijk had gedaan. De grip was meer dan voldoende en na enkele keren onze bandenspanning te hebben aangepast werd ook duidelijk dat het karkas van zowel de AM als XM-versie stevig weerstand biedt aan de ruwste obstakels.
 
Maar voor ons zou de testsessie in de namiddag met de Wild AM op de endurotrail pas echt duidelijk maken dat Michelin geslaagd is in zijn opzet. Onderstaande ervaring zal jullie mijn positieve conclusie wel verduidelijken.
 
Na een deugddoende lunch in het basiskamp werden we opgepikt door niemand minder dan de tot dan voor mij onbekende Karim Amour (na korte navraag bleek dat Karim meervoudig Frans kampioen enduro is). Nadat we enkele kilometers verder en hogerop samen met onze van Wild AM-banden geschoeide Commencal Meta werden afgezet kregen we van ‘meester Karim’ wat uitleg en mochten we om de 30 seconden elk afzonderlijk onze afdaling aanvatten. Met een gevoel alsof we net als freestyler Thomas Genon aan de RedBull Rampage begonnen stortten we ons de bergflank in Tanneron af. Ervan uitgaand dat ik steeds de juiste lijn nam, enfin dat hoopte ik toch, werd al snel duidelijk dat ik elke kei, elke boomwortel en elke rotscherf onder mijn Michelins schoof. Met door de ingehuurde mecanicien ingestelde minimale bandenspanning kon dit niet anders dan vroeg of laat te eindigen op een ‘snakebite’. Maar de Wild AM deed waarvoor hij gemaakt werd. Deze band bezorgde mij - na soms op het randje van net verkeerd aflopende actie - heel wat fun, gaf me meer dan de nodige grip op de onvoorspelbare rotsschilfers en behoedde me als enduro rookie van diverse lekke banden.
 
Na deze ongelofelijke ervaring op een trail die velen schrik aanjaagde, is het voor mij duidelijk. Met de nieuwe lijn mountainbikebanden is het eerste doel voor Michelin geslaagd. Grip en stevigheid, fun en vertrouwen, zowel de Force XC en AM, als de van een agressiever profiel voorziene Wild AM beschikken over deze karakteristieken. Of Michelin er ook in zal slagen hun comeback in de mountainbikescene en hun doelstelling om binnen de komende vijf jaar een verdubbeling van omzet te realiseren, zal de toekomst moeten uitwijzen.
 
Onze suggestie
 
Ben je op zoek naar een band die het goed doet op droge, harde paden, dan raden we de snellopende Force AM aan. Ben je een iets agressievere biker of hebben de tracks een iets zachtere bodem? Dan kunnen we u de Michelin Wild AM aanbevelen. Wil je naar onze mening een perfect uitgebalanceerde bandenkeuze maken die polyvalent inzetbaar is zouden wij persoonlijk opteren voor de combi Wild AM vooraan en een Force AM achteraan. 
 
Technische specificaties:
 
  • Het Force AM-model is verkrijgbaar in 26"× 2.25, in 27,5” op de breedtes 2.25, 2.35 en voor E-MTB’s de 2.60 alsook in 29” wielgrootte op 2.25 en 2.35. Gewicht ligt tussen de 690 en 830 gram.
  • De Force XC is beschikbaar in diameter 26”, 27,5” en 29”. Breedtes in 2.10 en ook in 2.25 voor de 27,5” en 29”. Gewicht ligt tussen de 580 en 680 gram.
  • De Wild AM wordt beperkt tot een 2,35 mm breedte voor 27,5 "en 29" modellen. Gewicht bedraagt 760 en 800 gram.
 
Prijzen en beschikbaarheid
 
De Force XC en Force AM liggen ondertussen reeds in de winkelrekken en deze maand wordt ook de Wild AM verwacht. De verkoopprijs ligt tussen de 40,00 en 50,00 euro per band.
 
De nieuwste Jet XCR van Michelin werd ook aangekondigd maar niet als test aangeboden. Deze wordt pas in oktober 2017 in de rekken verwacht.
 
 
Klik hier om meer te weten over Michelin mountainbikebanden
 
Auteur: Peter Deconinck
tags Karim Amour Michelin Banden JET XCR FORCE XC FORCE AM WILD AM Tanneron Karel De Quick
Linkpartner

Deze site maakt gebruik van cookies om de site optimaal te laten werken.

Cookies zijn kleine bestanden die gebruikt worden om de instellingen van deze site te bewaren.

Cookies vertellen ons niet wie je bent.

Wil je meer weten over cookies, lees dan onze cookie policy