mountainbike.be
08/05/2017
Kleding

Getest: 8 paar mountainbikeschoenen

Leek in maart de lente definitief uit zijn kot te zijn gekomen, waait er op het moment van schrijven alweer dagenlang een koude bries over het land. Geen peil te trekken op een modern klimaat! Dat weerhield ons er natuurlijk niet van om acht paar zomerschoenen te testen, in kleuren zo fris als de lente zelf.
De BONTRAGER Foray schoen.
© Roel van Schalen
Het rode bovenwerk is niet heel soepel...
© Roel van Schalen
...maar de zwarte versie zou dat wel zijn.
© Roel van Schalen
Dit is de CUBE Mtb Pro.
© Roel van Schalen
De schoen is er ook in zwart of in wit-zwart-rood-blauw.
© Roel van Schalen
Oranje en blauw zijn complementaire kleuren.
© Roel van Schalen
Het merk is wel duidelijk, het model is de M5.
© Roel van Schalen
Met één Boa-sluiting krijg je toch een strakke aansluiting om de voet.
© Roel van Schalen
De zool hoort niet bij de stijfsten uit de klas.
© Roel van Schalen
Zo ziet een Hurricane er uit bij GAERNE.
© Roel van Schalen
Bij blind passen blijkt de Gaerne een fijne pasvorm te hebben.
© Roel van Schalen
De zool biedt voldoende grip bij het lopen.
© Roel van Schalen
Wij vinden deze stappers van NORTHWAVE bijzonder stijlvol.
© Roel van Schalen
Opvallend en niet opvallend tegelijk.
© Roel van Schalen
De meeste kleur zit aan de onderkant.
© Roel van Schalen
Zonde om met zulke mooie witte muiltje de modder tegemoet te gaan, niet?
© Roel van Schalen
De SIDI Buvel's hebben de ultieme kartelsluiting.
© Roel van Schalen
Geen carbon zolen in deze prijsklasse.
© Roel van Schalen
Ziehier de Comp MTB van SPECIALIZED.
© Roel van Schalen
Zoals gebruikelijk zijn afwerking en details meer dan in orde.
© Roel van Schalen
Robuust is de schoen ook, van boven tot onder.
© Roel van Schalen
De SPIUK Altube M is gunstig geprijsd én kwalitatief hoogstaand.
© Roel van Schalen
Ook in andere knallende kleuren de lichtste van het pak.
© Roel van Schalen
Yellow all the way...
© Roel van Schalen
Over oververhitting van de voeten zal het in deze review niet gaan. Daarvoor waren de temperaturen niet van de vereiste aard, maar over alle overige zaken waar een mountainbikeschoen mee te maken krijgt, valt wel het nodige te zeggen. De line-up bestaat uit acht bekende merken die elk een model van rond de 150 euro instuurden.
 
Ook middenklasse-schoenen zijn van hoog niveau
Je krijgt tegenwoordig heel wat schoen voor je geld. Een draaikliksluiting (ofwel een ‘Boa’, het meest toegepaste merk) bijvoorbeeld is niet meer voorbehouden aan topmodellen, maar raakt ook bij middenklassers stilaan ingeburgerd. De algehele kwaliteit is bij alle merken prima. In afwerking laten ze geen van allen een steek vallen en ook visueel gezien mogen de middenklasse modellen er zijn. Een opvallend gegeven was niettemin dat de meeste schoenen een brede pasvorm hebben. Geregeld zelfs een tikkeltje té breed, waardoor je voorvoet meer vrijheid heeft dan wenselijk. Wees bij aankoop dus gerust streng op die pasvorm. Genoeg ruimte voelt in eerste instantie lekker comfortabel aan, maar bij het fietsen wil je uiteindelijk liever een schoen die je voet goed omsluit, zodat alle energie voorwaarts gericht is, en niet heen en weer in je schoen.
 
De aandachtspunten
Het voornaamste aandachtspunt bij een schoen is de pasvorm. Zoals juist aangehaald, vallen moderne schoenen eerder breed uit. Dat heeft gevolgen voor het zijdelings bewegen van de voet in de schoen maar soms ook voor de beweging in de hoogte. Je kunt de pasvorm van veel schoenen een stuk verbeteren met betere (lees: stevigere) inlegzooltjes. Anatomische, ondersteunende binnenzolen vind je wel bij duurdere modellen, maar (bijna) niet in dit prijssegment.
Over naar de buitenzool. Voor XC-gebruik is een stijve zool wenselijk, ten behoeve van een efficiënte krachtoverbrenging. Tussen de merken zijn er duidelijke verschillen, ofschoon ze allemaal van glasfiber, nylon en/of polyamide zijn en niet, zoals bij duurdere modellen, van carbon. Voor trail-gebruik is een stijve zool minder van tel. Dan wandel je meer en heeft een soepele zool zo zijn voordelen. Spiuk heeft de stijfste zool, op de voet gevolgd door het trio Specialized, Bontrager en Sidi. Op afstand volgen Northwave, Cube en Gaerne, en hekkensluiter is DMT. Maar afhankelijk van het doelgebruik hoeft dat helemaal geen nadeel te zijn.
Handige sluitingen zijn belangrijk voor het gemak (van aan- en uittrekken) en helpen mee aan de pasvorm. Boa-sluitingen zijn nauwkeuriger instelbaar dan kartelsluitingen, maar gevoeliger voor beschadiging dan de aloude klittenbandsluiting (velcro). Voor de beide eerste mechanismen geldt dat een slipper op rotsachtige ondergrond of een ongelukkig stuiterende steen een schoen met zo’n sluiting waardeloos kan maken. Bontrager, DMT en Gaerne hebben één sluiting (Boa), Spiuk heeft er twee (Boa + 1 velcro) en de rest heeft er drie (kartel of Boa + 2 velcro’s). Enkel DMT slaagt er in om met slechts één sluiting toch een strakke omsluiting van de voet te bewerkstelligen. Onze voorkeur gaat dan ook uit naar minimaal twee sluitingen.
Mountainbikeschoenen zijn er immer op voorzien om vooraan twee (metalen) noppen op te schroeven. Een mogelijkheid die wat ons betreft achterwege mag blijven want wanneer zorgen die noppen nou voor een beslissend verschil in grip? Wij weten het ook niet. Noppen zijn eerder hinderlijk, bijvoorbeeld als je moet wandelen. Bij Northwave, Specialized en Spiuk kwamen de schoenen met noppen voorgeïnstalleerd, DMT en Gaerne leveren losse noppen mee, maar bij de resterende drie merken ontbraken de noppen. Laat dan ook die schroefgaten maar achterwege, zouden we adviseren.
 
De aanpak
Kilometers maken in de bossen is het devies bij een test van schoenen. Dat deden we dus, maar daarnaast pasten we de schoenen ook nog allemaal achter elkaar, met de ogen dicht. Dan voel je goed de verschillen in instap en in pasvorm en is er hier en daar een andere uitkomst dan puur op basis van de indrukken in het veld.
 
CONCLUSIE
Wie de schoen past, trekke hem aan. Voor elke schoen zal er wel de juiste voet zijn, maar denk er bij het passen aan dat jouw voet een schoen verdient met een goede omsluiting, want vooral dat is van belang voor je fietsplezier. Wat prestaties betreft, zijn de meeste schoenen aan elkaar gewaagd. Een duidelijke overwinnaar komt dan ook niet uit de bus, maar pluspunten zijn er wel uit te delen. In de eerste plaats aan Spiuk, die het meest prijsbewust is, maar ook de meest stijve zool heeft en de beste binnenzool. De Altube M laat het jammer genoeg liggen bij de omsluiting om de voet. Specialized doet zijn naam als top-of-the-line schoenenmerk opnieuw eer aan. Robuust, met oog voor detail en duurzaam is hun Comp MTB. Cube, Gaerne, Northwave en Sidi vormen het peloton, waarbij Sidi de keuze bij uitstek is voor wie smalle voeten heeft. Bontrager levert naar gewoonte een perfect afgewerkt product maar haalt zeer tegen de gewoonte in niet het comfortniveau dat we van het merk kennen. DMT heeft voor mijn voeten zonder twijfel de beste pasvorm en omsluiting van allemaal, maar is verder basic van uitvoering.
 
BONTRAGER Foray
Eén overheersende maar
Met Bontrager spullen heb ik jarenlange ervaring en ik zie nieuwe testitems ervan graag komen, want het onderdelen- en kledingmerk van Trek levert altijd hoge kwaliteit die nog eens prijsbewust is ook. Als de Foray’s uit hun doos komen, heb ik mijn vooroordeel al klaar: dat wordt weer spelen met positieve bijvoeglijke naamwoorden. Echter, de Foray’s zaten mij voor geen meter. Misschien was dat om te onderstrepen dat zelfs positieve vooroordelen vooroordelen blijven, en die kun je beter gewoon niet hebben. Ze zetten je immers op het verkeerde been.
Mooi uiterlijk, nette afwerking, nette werking, goede zool, allemaal zoals je het graag ziet, maar geen lekkere pasvorm. De bovenschoen is te weinig flexibel en de hielopening drukt tegen je enkel. De tong prikt in de vouw van je voet en je voorvoet wordt niet aangenaam omsloten. Nee, deze schoenen die gingen het niet worden, was bij de eerste rit al duidelijk. Vreemd, want ik heb al verschillende Bontrager-schoenen afgedragen, maar ook weer niet veemd, want het ligt gewoon aan het materiaal van de bovenschoen. Het gladde kunststof is naar mijn idee te stug om lekker te kunnen plooien naar je voet, en dat werkt in dit geval niet. Bontrager laat weten dat het bovenmateriaal van de Foray in zwart behoorlijk afwijkt van dat van onze rode testversie, en dat dat wel de vereiste soepelheid zou hebben. Ik geloof het merk op zijn woord en houd het erop dat dit soort vergissingen alleen maar kan bijdragen aan nog betere producten in de toekomst. 
 
CUBE MTB Pro
Snel in- en uitstappen
Bij de MTB Pro opteert Cube voor de ‘klassieke’ schoensluiting: twee velcrobanden en een kartelsluiting. Tussen al het Boa-geweld bij veel van de andere merken voelt dat in eerste instantie als een verademing. Word ik inmiddels zo oud dat ik heimwee krijg naar vroeger, of is die good old kartelsluiting dan toch werkelijk niet te versmaden? Het voordeel ervan is in elk geval een snelle release bij het uitdoen van de schoen en een al even ruime instap bij het aandoen. Daarin delven bepaalde Boa-versies het onderspit tegen de kartelstrip. De twee velcrostraps zijn voorzien van ‘wings’, die ook met handschoenen aan goed te bedienen zijn. De Cube sluit aangenaam strak om de hiel, maar is vooraan een ruim zittende schoen. Dat had voor mij wat strakker gemogen, maar kan op lange ritten als voordeel gaan tellen: voor ballerina-tenen of slapende voeten hoef je niet te vrezen. Qua pasvorm scoort Cube bij de bovenste helft van de tabel, mede dankzij de Natural Fit Insole, die de voet ondersteunt. Ofschoon blauw en oranje complementaire kleuren zijn, zou ik persoonlijk kiezen voor één van de twee andere kleurstellingen waarin de MTB Pro verkrijgbaar is (wit-rood-zwart-blauw of geheel zwart).  
 
DMT M5
Perfecte omsluiting van de voet

De M5 zit mij bij de blinde pasbeurt lekkerder dan alle andere testschoenen. De voorvoet wordt nauwer omsloten en de aanspanning is over de gehele oppervlakte gelijk verdeeld. Op de fiets is dat ook zo. Je kunt blijkbaar ook met één Boa draaisluiting een perfecte aanspanning realiseren. Losmaken gaat door de Boa omhoog te trekken. Het uittrekken van de schoen gaat supersnel dankzij de ruimste instap/uitstap van alle geteste schoenen. Wel zo lekker als je na lange uren in het zadel helemaal choco thuis komt en zo snel mogelijk je vermoeide voeten de vrijheid wilt geven.
De M5 is eenvoudig van constructie en lekker licht. De buitenzool is het minst stijf van allemaal, maar wandelt daarom wel het meest comfortabel. Het ademende vermogen van de DMT’s is beperkt: zweet kan maar door één klein mesh paneeltje aan de binnenzijde van schoen ontsnappen. Het binnenzooltje is net als bij de concurrentie basic maar volgt niettemin je voet vrij aardig.
Als je van felle kleuren én een zeker minimalisme houdt, zal het design je goedkeuring zeker kunnen wegdragen.
 
GAERNE G.Hurricane

You are like a hurricane (Neil Young)
Knallend schoentje, die Hurricane, daar kun je niet omheen, in zijn yellow jasje. De G.Hurricane lijkt een nauwe instap te hebben maar als je dan ontdekt dat er tussen schoentong en binnenzijde schoen een velcro-verbinding zit die je los kunt trekken, komt er plotseling ruim voldoende instap (en uitstap-)mogelijkheid. Bij de blinde pas-test scoort de G.Hurricane een podiumplek, dankzij de goede omsluiting van hiel én voorvoet, en de tong die heerlijk zacht en kussenachtig aanvoelt. 
Toch blijkt evenals bij de schoenen van Cube, Spiuk en Specialized tijdens het fietsen ook bij Gaerne de binnenruimte ruim uit te vallen. Je moet de Boa’s flink aanspannen en onderweg zo nu en dan een slagje bij geven. Is de bovenschoen van een te rekbaar materiaal? Zou zomaar kunnen. De ene stof is tenslotte de andere niet.
Net als bij de Specialized-schoen draait ook hier de rechter-Boa rechtsom vast, en de linker linksom. Zorgt voor verwarring voor wie zijn rechterhand gebruikt voor beide Boa’s, want die wil dan bij beide schijfjes dezelfde beweging maken: rechtsom om vast te draaien. Kleinigheidje uiteindelijk, want de meeste bikers zullen het met één paar mtb-schoenen stellen in plaats van met acht, en dan krijg je het gebruik ervan snel onder de knie.
 
NORTHWAVE Scream SRS
Moderne looks die niet opschepperig zijn
De Scream SRS schreeuwt het uit. Maar ook weer niet. De hi-viz gele achterkant en de matzwarte voorkant zijn elkaars tegenpool, maar samen sluiten ze een mooi compromis: moderne looks zonder opschepperig te zijn. Bij het blind passen belandt de Scream in de onderste helft van de rangschikking en daar keek ik achteraf wel van op, want tijdens het fietsen met de schoenen bleek de pasvorm gewoon prima te zijn. De praktijk volgt niet altijd de theorie, en omgekeerd. De Nothwave’s vormden namelijk zich goed naar mijn voeten en ik merkte ze tijdens het biken helemaal niet op. Precies wat je wilt. De kartelsluiting doet zijn werk zoals het hoort, maar is niet zo degelijk en doordacht als die van de Sidi Buvel. Met de twee velcrosluitingen voorop kon ik niet heel veel bijtrekken vanwege het ruime voorvoetgedeelte, maar eens ze zaten, dan zaten ze en hoefde ik er onderweg niet meer naar om te kijken. De Scream SRS heeft heel wat perforaties voor verluchting, al kon ik daarvan het effect niet echt opmerken vanwege de grote speelruimte voorin en het koude weer in de testperiode.
 
SIDI Buvel
Uitstekende optie voor smalle voeten
Maar goed dat deze Sidi’s testschoenen zijn en niet die van mezelf. Anders waren ze gewoon in de kast blijven staan, om naar te kijken in hun maagdelijke wit. Met zulk mooi wit de ontberingen van het bos bekampen? Zonde toch? Het is lang geleden dat witte fietsschoenen hun intrede deden in het fietswereldje en het was ook schoorvoetend, want irrationeel, met modder op het menu. Maar ook onstuitbaar, want de mode gebood het. Anno 2017 krijg ik bij deze withuiden een zelfde retro-gevoel als bij de kartelsluiting van de Cube schoenen. Witte huid én kartelsluiting, dat maakt de Sidi Buvel’s dus dubbel retro. Over naar het gebruik. Vreemd genoeg heb ik in mijn fietsersleven nog nooit Sidi’s aan gehad. Wel schoenen van zo’n twintig andere schoenmerken, vrijwel het voltallige aanbod in de sector dus, maar nooit was het iconische Italiaanse merk daarbij. Ze zouden op een smalle leest geschoeid zijn, had ik gehoord. Wellicht dáárom vonden Sidi en ik elkaar nog nooit. Want die smalle leest is een feit. De Buvel’s zitten strak om je voet en meer nog: ze ogen van bovenaf gezien ook duidelijk kleiner dan alle overige testschoenen. Elegant, fijnbesnaard, Italiaans, dat idee. De kartelsluiting is er eentje van het betere soort. Degelijke constructie, feilloze werking met trapsgewijs aansnoeren én lossen en lengte-instelbaarheid van de sluitband. Enkel met winterhandschoenen aan bedient het mechanisme wat moeilijk, maar voor het overige: top!
Brede voeten hebben het in de Sidi’s lastig. Of wacht, eigenlijk is dat omgekeerd. De Sidi’s hebben het lastig met brede voeten. Mijn voeten zaten prima in de Buvel’s, maar na enige gebruikstijd gaan de schoenen uitdijen. Het bovenmateriaal raakt opgerekt en het is dan alsof je buitenste middenvoetsbeentjes over de rand gaan hangen. Bij mij duwde de tong van de schoen in de vouw van mijn voet. Lichtjes, maar voelbaar, niet heel prettig. Naar instap en uitstap toe zijn er gemakkelijkere schoenen maar ook moeilijkere. Qua stijfheid scoort de Sidi heel hoog. Als wedstrijdschoen zouden deze Buvel’s dan ook geen slecht figuur slaan.
 
SPECIALIZED Comp MTB
Robuuste schoen met duurzame details
Het voetbed van de Specialized voelt meteen lekker aan, dat zijn we ook niet anders gewend van het Body Geometry concept. Bij de voorvoet hebben we nochtans veel ruimte, zowel in de hoogte als in de breedte, en dat blijft zo bij het fietsen. Heb je brede voeten, dan is de Comp MTB het passen waard. De rode Specialized schoen heeft drie sluitbanden om vast te maken. Twee daarvan zijn met klittenband, eentje heeft een Boa-sluiting. De Boa is een tweerichtingsversie: de ene kant op draaien betekent vast, de andere kant op draai je los (ter vergelijking: er zijn ook Boa’s die door omhoog trekken van de draaiknop ineens los zijn). Net als Gaerne opteert Specialized voor een rechter- en linkerversie van de Boa’s. Je kunt het Boa-kabeltje los lichten van de geleider zodat de gehele sluitband vrij komt en er voldoende instapruimte onstaat. Werkt na enige oefening als een speer. De Comp MTB’s voelen van alle schoenen het meest degelijk aan, wat zich trouwens ook uit in het gewicht, en over details is zoals gewoonlijk bij de Amerikanen goed nagedacht. Als enige hebben ze bijvoorbeeld een treklusje op de hak. Een slijtvaste loopzool en een gripvast middenzoolgedeelte zijn andere troeven. Het enige puntje op de i dat Specialized wat mij betreft nog kan zetten is een steeksleuteltje meeleveren voor de frontnoppen.
 
SPIUK Altube M
Prijsbewust en kwalitatief sterk
Of het nu rood, geel of groen is, met schoenen in een dergelijk opvallende kleur ga je niet ongezien op weg. De Spiuk’s ontlokten daarom ook de nodige reacties bij mijn fietsmaten. Uit ervaring weet ik dat Spiuk altijd veel schoen geeft voor het geld, en bij de Altube M is dat onverminderd het geval. Het zijn de minst dure schoenen van allemaal, maar verder zijn het in geen enkel ander opzicht de minsten. Integendeel, ze hebben de meest stijve zool van allemaal en het meeste verluchtingsgaatjes. De binnenzool overtreft die van Specialized en Bontrager, en dat zijn toch merken die veel aandacht besteden aan anatomie en ergonomie. Staat bij de review van de DMT-schoen nog te lezen ‘Je kunt blijkbaar ook met één Boa draaisluiting een perfecte aanspanning realiseren’, dan moet je net als bij de Gaerne G.Hurricane ook bij deze Spiuk vaststellen dat een tweede Boa om de voorvoet strakker in te snoeren toch wel gemist wordt. Ofwel zou het bovenwerk van een minder rekbaar materiaal gemaakt moeten worden. Tijdens het fietsen blijft de voet in de schoen bewegen en dat is jammer. Bij de Spaanse maatvoering van Spiuk dien je er bovendien op te letten een maatje groter te nemen dan gewoonlijk, anders kom je in de lengterichting bedrogen uit.
 

Merk Model Prijs Gewicht maat 45
(schoen/paar)
 1. BONTRAGER  Foray  159,99 euro  404/808 gr
 2. CUBE  MTB Pro  149,95  443/886
 3. DMT  M5  139,00  410/820
 4. GAERNE  G.Hurricane  159,00  411/822
 5. NORTHWAVE  Scream SRS  129,99  445/890
 6. SIDI  Buvel  159,95  416/832
 7. SPECIALIZED  Comp MTB  149,90  462/924
 8. SPIUK  Altube M  129,95  371/742
 
Auteur: Roel van Schalen
tags Specialized Sidi Schoenen Cube Northwave Bontrager Gaerne DMT Spiuk
Linkpartner

Deze site maakt gebruik van cookies om de site optimaal te laten werken.

Cookies zijn kleine bestanden die gebruikt worden om de instellingen van deze site te bewaren.

Cookies vertellen ons niet wie je bent.

Wil je meer weten over cookies, lees dan onze cookie policy