mountainbike.be
31/07/2015
Kleding

Mountainbike.be test Enduro shorts

Voor velen is het vakantie of is deze net voorbij! Voor de gelukkigen tijd om de weelderig groene bossen in te duiken, waar de hitte lekker dik tussen de begroeiing blijft hangen. Fijn om dan een luchtige short aan te hebben, zodat je ook na een de nodige kilometers niet oververhit raakt. Mountainbike.be trok negen verschillende baggy shorts aan. En kwam zonder schuurplekken weer thuis.
01 De B’TWIN MTB-short 700 raden we aan als budget prioritair is
© Mountainbike.be
01 De B’TWIN MTB-short 700 raden we aan als budget prioritair is
© Mountainbike.be
02 Endura Singletrack Lite
© Mountainbike.be
02 Endura Singletrack Lite
© Mountainbike.be
03 Gore Bikewear Fusion 2.0
© Mountainbike.be
03 Gore Bikewear Fusion 2.0
© Mountainbike.be
04 Nodrugs Comfort Enduro Short
© Mountainbike.be
04 Nodrugs Comfort Enduro Short
© Mountainbike.be
05 Pearl Izuni King
© Mountainbike.be
05 Pearl Izuni King
© Mountainbike.be
06 Royal Matrix 2
© Mountainbike.be
06 Royal Matrix 2
© Mountainbike.be
07 De Specialized Atlas wint als beste koop
© Mountainbike.be
07 De Specialized Atlas wint als beste koop
© Mountainbike.be
08 Sportful Karpos Casatch
© Mountainbike.be
08 Sportful Karpos Casatch
© Mountainbike.be
De Zimtstern is de algehele runner-up
© Mountainbike.be
De Zimtstern is de algehele runner-up
© Mountainbike.be

Je hebt bikers die de lycra-revolutie omarmen, je hebt er die daar van gruwen. Die laatste categorie, die heeft de naam de die-hard mountainbikers te zijn. Het zijn de non-conformisten, de genieters, de techniekliefhebbers, de gasten van de vrijheid. Die willen niet strak in het pak, die willen losjes en ongedwongen. En daar passen los zittende fietsbroeken bij. (En dito shirts). Eigenlijk moet je zeggen: los ogende fietsbroeken. Want als iets niet wilt hebben tijdens het biken, dan is het wel dat je zitvlak schuurt over het zadel. Vandaar dat je er ook als die-harder niet aan ontsnapt om een zeem onder je kont te monteren. Zo’n zeem zit in een binnenbroek (jawel, van (een soort van) lycra) en over die binnenbroek plaats je een baggy buitenbroek.

Welke eisen hebben we?

We reden enkele maanden rond met diverse baggy shorts en eis nummer 1 aan dergelijke broeken hebben we zojuist al benoemd. Een binnenbroek die voldoende strak zit om je edele onderdelen goed te fixeren, die van zeer ademend stof is vervaardigd en waar een aangename zeem in zit. Eis 2 is een goede fit van de buitenbroek. Hij moet lekker zitten, niet knellen in je romp/been-plooi. Dat was bij geen enkele broek een echt probleem, maar toch zaten sommige broeken beter dan andere. Afhankelijk van je smaak/lichamelijke gevoeligheid kies je een broek die lang of kort genoeg is. Dat wil zeggen: hoe langer de broekspijpen, hoe hoger de kans dat ze bij het fietsen tegen je kuiten aan zwiepen. Ben je gevoelig daarvoor (wij vinden het bijvoorbeeld niet fijn) kies dan een broek die kort genoeg uitvalt. Ook de wijdte van de broekspijpen speelt hierin een rol. Eis 3 zijn ritszakjes. Elke broek voldoet vlot aan die eis. De vraag is hoeveel zakken een mtb-short moet hebben. Hoe meer hoe beter, denk je in eerste instantie. Maar wat stop je in de praktijk nu helemaal in je zakken? Een gel in je broekzak? Die kan openknappen. Een multitool erin? Die gaat rond zitten slingeren. Toch zijn (rits)zakken wel handig, voor je huissleutel, je gsm of voor kleingeld. Of voor een energiereep die je dan snel bij de hand hebt. Eis 4 is de verstelbaarheid van de broeksband. Bij op één na alle broeken kan dit, maar ze doen het via verschillende ‘systemen’. Meest gebruikt zijn velcro (klittenband) straps. Sommige merken kiezen voor van ‘voor naar achteren’ vaster maken, maar wij zien liever dat je van ‘achter naar voor’ vaster zet. Reden: bij vaster zetten krijg je onherroepelijk overtollige broeksband die ‘opgegolfd’ gaat zitten. Als dat overtollige materiaal achter op je heupen komt te zitten, heb je daar minder last van dan wanneer het in de buikstreek plaats krijgt. Een prettig systeem vonden we bij Gore. Daar schuiven gespen vlotjes in de gewenste positie.

Dat standaardisering en confectiematen er een stroef huwelijk op na houden, dat weet je wel als je op één dag kleding gaat shoppen bij verschillende winkels. Ook bij deze test ondervonden we het weer. De Sportful Casatch bijvoorbeeld was in maat L serieus te krap voor ons. We moesten een XL laten nasturen, terwijl bij Gore maat M de juiste maat bleek. Ander voorbeeld: de Endura-broek in maat M was langer dan de B’Twin in maat L. Vooraf passen is dus de boodschap.

Conclusie

Maak je over de kwaliteit van de deelnemers maar geen zorgen. Het is stevig spul wat de klokt slaat en echte tekortkomingen hebben we bij geen van de broeken opgemerkt. Natuurlijk bevalt de ene broek beter dan de andere, maar dat hangt dan vooral van pasvorm af.

Zelf hebben we graag een broek met broekzakken op de plek waar die gewoonlijk zitten, zodat je lekker met je handen in je zakken kunt (staan). Een beweging die je eigenlijk van nature maakt. Vier van de negen broeken hebben zulke zakken niet, waaronder die van Specialized. Toch kwam die short als onze algemene favoriet naar voren, wat dus wel wat zegt over zijn overige eigenschappen. De Specialized Atlas wint het door onder de 100 euro te blijven ook als beste koop. De B’Twin zouden we aanraden als budget absoluut prioritair is, de Zimtstern is de algehele runner-up.

01 B’TWIN MTB-short 700                  

Het 700-short is strak van snit en compact van afmetingen, zelfs in maat L. De broekspijpen blijven ruim boven de knie. De broek is dus minder baggy dan gemiddeld, ideaal voor wie het niet begrepen heeft op overtollig materiaal. Een elastisch stuk in de broeksband doet de 700 goed aansluiten, strakker stellen kan met twee velcro’s aan de zijkanten. Die werken van voor naar achter. De B’Twin kost niet meer dan 39,95 euro en is degelijk maar sober afgewerkt met enkel 2 ritszakjes. De getapete ritsen betekenen vreemd genoeg niet dat de zakken ook waterdicht zijn; pluspunt is dat een smartphone van 15x8 cm er vlot in past. De bijpassende 700-binnenbroek (29,95 euro) laat zich enigszins moeilijk vastmaken aan de buitenbroek vanwege minuscule bevestigingslusjes. Maat L is te ruim naar de zin van onze edelstenen en co. Te veel ruimte in je kruis. De strakke snit van de buitenbroek compenseert dat grotendeels. De zeem zit naar onze zin te ver naar achteren geplaatst, maar wie meer rechtop op zijn bike zit, zal dat juist als prettig ervaren.

Info: Decathlon Benelux, +32 3 544 31 00 en www.decathlon.be

 

02 ENDURA Singletrack Lite

Het leidt geen twijfel dat Endura weet waar bikers nood aan hebben, en dit short is daar geen uitzondering op. Er is opbergruimte, ventilatie en bewegingsvrijheid. De Singletrack Lite heeft twee ritsafsluitbare broekzakken en een sleutelzakje achterop de (elastische) broeksband. Met twee velcro’s kun je de taille aanpassen en ze werken van achter naar voor, zodat materiaalophoping zoveel mogelijk achterop komt te zitten (in plaats van vooraan in de buurt van je buik). Twee ventilatiepoorten op de dijen zorgen voor verkoeling in het heetst van de strijd en bewegingsvrijheid is gegarandeerd door het in 2 richtingen rekbare stof van nylon/elastaan. De pijpen reiken tot net boven je knie, maar hinderen tijdens het fietsen niet je knieholten. Een binnenbroek kan met 4x3 drukknopen worden bevestigd, maar werd niet meegeleverd voor deze test.  

Info: Endura BNL, tel. +31 46 820 02 96 en www.endurasport.com

 

03 GORE BIKEWEAR Fusion 2.0          

Vele panden, verschillende stoffen en een bak vol features, daar sta je niet van te kijken bij Gore Bikewear. Om met de binnenbroek te beginnen, die was één van besten uit deze vergelijking. Tailleband van zacht stof, ventilatiepanden voorop en een zeem als in de betere koersbroek. De buitenbroek viel bij ons niet geheel ‘natuurlijk’, met pijpen die door hun lengte en de snit ietwat ‘naar voren staken’. Het Fusion-bovendeel, dat hoger uitvalt dan bij andere broeken, speelde daarin ook een rol. In de praktijk heb je daar geen echt nadeel van, maar soms zit het ene kledingstuk gewoon lekkerder dan het andere. Qua verkoeling is de broek top, met ruime mesh inzetpanden op de heupen en ventilatiepoorten op de dijen. Gore Bikewear past overal bloktandritsen toe, die zijn aangenaam plat en stevig. De zijzakken zijn ruim, maar schuin aan de zijkant van je bovenbenen geplaatst. Dus stop er niet te veel lading in want die gaat zitten klapperen. Een pluim nog voor de broeksbandsluiting: de verschuifbare gesp is gemakkelijker verstelbaar dan de elders vaak toegepaste oplossing met velcro’s.

Info: www.goreapparel.eu

 

04 NODRUGS Comfort Enduro Short

Een vrij strakke pasvorm bovenaan belet niet dat dit short toch een baggy uitstraling heeft onderaan, door wijdlopige broekspijpen. Onze eigen Mountainbike.be broek is basic van opzet en torst niet de features van de andere broeken (geen ventilatie, geen binnenbroek(bevestiging)), maar doet natuurlijk wel wat ‘ie moet doen. Het niet-elastische stof is goed bestand tegen aanraking met bomen en doornige planten en het zitvlak is van een canvas-achtig materiaal, oersterk. De twee ritsafsluitbare zijzakken zijn precies goed van vorm en grootte om een gsm en wat gels zonder te storen op hun plaats te houden. Het sleutelzakje achterop, daar wil je niet te veel gear in stoppen, want dat gaat te strak zitten en irriteert dan. Zorg er ook voor dat je de maat juist kiest, want de elastische broeksband geeft maar beperkt mee.

Info: www.nodrugs.be en webshop Mountainbike.be

 

05 PEARL IZUMI King  

De topkwaliteit die we van Pearl Izumi gewend zijn, vind je ook terug bij deze mtb-broek. Het stevige nylon/elastaan is fijn afgewerkt en de binnenbroek heeft wat hij hebben moet: een ademende stof, een goed sluitende pasvorm en een prima zeem die perfect geplaatst zit. De buitenbroek is één van de meest wijde shorts uit de test en met zijn modieuze stijl zou hij ook vlot voor vrijetijdskleding kunnen doorgaan. Op de fiets geeft de King onbelemmerde bewegingsvrijheid, maar raakt hij door zijn wijde vorm wel telkens je onderbeen. Puntje van irritatie, al moet gezegd dat je het in volle concentratie op een trail amper nog opmerkt. De taille bijregelen kan met behulp van een knoopsgatenelastiek. Vergt wat gepruts, maar eens het zit, dan zit het. Twee ondiepe, open broekzakken en een klein ritszakje op de linkerbroekspijp bieden opbergruimte. Een ware no-nonsense broek.

Info: Shimano, tel. +32 15 20 94 80 en www.pearlizumi.com

 

06 ROYAL Matrix 2                 

Met zo’n merknaam is het niet moeilijk om jezelf eer aan te doen: naast de meest royale broekzakken van allemaal heeft de bijzonder lichte Royal Matrix 2 ook de meest royale baggy looks. In deze shorts voelden we ons echt bij de cool dudes horen, zo van die gasten that don’t give a shit. In a good way natuurlijk. De broek is vergeleken met de rest eenvoudig van gestalte, perfect voor aanhangers van less is more. Geen ventilatiepoorten, geen ritsen her en der. Er zijn twee deep pockets, open, maar zo diep dat een gsm er niet uit kan vallen, en een ritszakje met mp3-poort. De gecombineerde gesp-drukknopsluiting voor de gulp werkt wat stroef maar verzegelt de boel wel opperbest en hoewel er geen binnenbroek werd meegeleverd, troffen we wel bevestigingslusjes ervoor aan. Een verstelriem in de vorm van velcro’s die van achter naar voor ‘plakken’ zit aan de binnenkant van de broeksband. De Matrix 2 geeft volop bewegingsvrijheid, maar het voortdurende contact van de lange broekspijpen met je onderbenen tijdens het fietsen, daar zijn we dan toch niet cool genoeg voor waarschijnlijk. We do give a shit.

Info: Cosmic Sports, tel. +31 23 573 55 18 en www.royalracing.com

 

07 SPECIALIZED Atlas XC Pro  

Gemaakt van het soepelste en lichtste stof van allemaal, met getapete naden die tegelijkertijd dienst doen als visuele verfraaiing. Een plaatje om te zien en een genot om mee te rijden. De velcro’s op de broeksband werken van achter naar voor, zoals we het graag hebben, en lucht kan doorstromen via gaatjespanelen op de voorzijde van de broek. Het wordt nog mooier met de binnenbroek erbij. De zeem is prima en de Atlas heeft als enige bretellen. Hij is voor 90% gemaakt van zeer ademend mesh-materiaal. Op de rug en op de broekspijpen zitten SWAT-zakken: Storage Water Air Tools. Die zijn bedoeld om gelletjes, gereedschap en ander klein gerief in op te bergen. Op die manier zitten ze meteen veilig, want shirt en shorts komen er nog overheen. Handige vinding. Maar vooral het soepele aanvoelen van de broek maakt hem onze favoriet.

Info: Specialized Europe, tel. +31 314 67 66 00 en www.specialized.com

 

08 SPORTFUL Karpos Casatch 

De Sportful was de eerste broek die we testten, en het leek wel alsof we op een kussen gingen zitten, die eerste rit ermee! Weldadig zacht. Het gevoel zou later niet meer overtroffen worden door andere binnenbroeken, of beter: zemen. De Casatch buitenbroek onderscheidt zich door een zee aan opbergruimte. Twee broekzakken, twee achterzakken en twee compartimenten op de broekspijpen. Je zou hem daarom zomaar ook als vrijetijds/zomerbroek kunnen gebruiken. De pasvorm is prima, geen overtollig stof dat in je knieholten kruipt. De broeksband is bijna rondom elastisch, en een verstelmogelijkheid hebben deze shorts daarom niet. Wel is er een trekkoord onderaan de pijpen, maar waarom je dat zou aanspannen, ontging ons enigszins. De ronduit schappelijke prijs van 100 euro voor de set van broek + binnenbroek maakt van de Karpos Casatch een volleerde aanrader.

Info: Wolvenberg, tel. +32 3 458 71 71 en www.sportful.com

 

09 ZIMTSTERN Taurus Pro      

Eerste indrukken: perfecte snit, juiste lengte, fraaie kleur, zeer goede afwerking, weinig opbergruimte en kwalitatieve binnenbroek met lekker brede zeem. Offroad indrukken: zowat alles aan deze broek klopt. De ventilatie van binnen- en buitenbroek is goed en de pasvorm maakt dat je ongestoord kunt trappen. Eén achterzak met rits lijkt wat weinig om spulletjes in te doen, maar welbeschouwd: waarom zou je een hele hoop zakken moeten hebben om vol te proppen? Je gaat toch niet verhuizen? Op de rechterzijde zit nog een klein smal opbergvakje met velcrosluiting, voor een CO2-patroon of iets dergelijks. Strakker stellen van de broeksband gebeurt hier met velcro’s van voor naar achter en dat is meteen het enige puntje dat we liever anders(om) hadden gezien.

Info: Cosmic Sports, tel. +31 23 573 55 18 en www.zimtstern.com

 

OVERZICHT TEST

Auteur: Roel van Schalen
tags Specialized Nodrugs Endura Pearl Izumi Gore Sportful Zimtstern Royal Racing
Linkpartner

Deze site maakt gebruik van cookies om de site optimaal te laten werken.

Cookies zijn kleine bestanden die gebruikt worden om de instellingen van deze site te bewaren.

Cookies vertellen ons niet wie je bent.

Wil je meer weten over cookies, lees dan onze cookie policy