mountainbike.be
05/03/2015
Kleding

Mountainbike.be test winterjacks

2014 mag dan wel het warmste jaar ooit geweest zijn (sinds 1500), de laatste maanden was er aan herfst geen gebrek. Dus ook niet aan kou, regen en wind. Ideaal weer om winterjacks door het slijk te halen. Bij wijze van spreken natuurlijk. Mountainbike.be trok 10 winterjacks aan.
BBB ControlShield
© Roel van Schalen
BIORACER Spitfire Winterjacket
© Roel van Schalen
BONTRAGER RXL Convertible Softshell Jacket
© Roel van Schalen
CRAFT Performance Bike Stretch Jacket
© Roel van Schalen
GORE BIKEWEAR Fusion Tool SO
© Roel van Schalen
MOOZES Tyron
© Roel van Schalen
PEARL IZUMI Select Thermal Barrier Jacket
© Roel van Schalen
SPORTFUL Gruppetto Partial WS Jacket
© Roel van Schalen
VAUDE Primapro Jacket
© Roel van Schalen
VERMARC Strada Technical Jacket
© Roel van Schalen

Fietskleding is vandaag de dag van erg hoog niveau, en winterjacks vormen daar misschien wel het beste bewijs van. Sla enkel en alleen een modern winterjack om je schouders en je bent op en top gewapend tegen de elementen, zo merkten we keer op keer. Het is dat een ondershirt nodig is om overtollig zweet op te nemen, maar anders kon je zo’n winterjack net zo goed direct op je blote bast dragen. Wind, kou, lichte regen: alles ketst af op de hightech membranen die gebruikt worden.

Perfecte testomstandigheden

De decemberstormen boden perfecte testomstandigheden: bij een snijdende wind en temperaturen tussen 0-5°C springen de doorslaggevende karaktertrekken van de jacks als vanzelf in het oog. Winddichtheid, isolerend vermogen en waterbestendigheid. Het koud hebben op de fiets is niet meer aan de orde, zeker niet na 5-10 minuten opwarming. Heb je een gezonde transpiratiehuishouding (lees: zweet je snel) dan ga je zelfs verlangen naar extra ventilatie, om alle overbodige warmte af te kunnen voeren. De hightech membranen kunnen transpiratievocht immers nog altijd niet sneller afvoeren dan een lichaam in inspanning het aanvoert. Het testjack van Gore Bikewear onderkent dat, daar vonden we grote ritsopeningen onder de armen.

De belangrijke eigenschappen

Door achter elkaar met 10 verschillende jacks te fietsen, kom je tot een mooie opsomming van wat er allemaal wenselijk is aan/bij een winterjack. Aflopend in belangrijkheid zijn dat de volgende eigenschappen: winddicht, warm gevoerd en ademend (Gore wijst hier de weg met zijn ventilatieritsen). Waterafstotend (algemene indruk prima, met uitschieters naar boven). Aangenaam is een nauwsluitende pasvorm (voor beter vochttransport en betere aerodynamica), al zullen sommigen een losse fit verkiezen. Een voldoende hoge kraag en lange nauwe manchetten waar de wind niet in kan waaien zijn pre’s, net als een brede zoom zodat het jack niet omkrult. Drie (niet: twee of één) ruime, voldoende laag geplaatste achterzakken vinden wij een must en een ritszakje voor kleingeld/gsm eveneens. Borstzakje, ritsgarages boven en onder (verstevigingen die de schurende werking van een ritslipje voorkomen) en reflecterende bedrukking zetten de puntjes op de i.

Wat leerden wij van deze test?

Zoals gezegd zijn alle jacks goed tot zeer goed in wat ze moeten doen. Allemaal houden ze de wind tegen, in elk jack krijg je het in korte tijd lekker warm, en allemaal zijn ze bestand tegen lichte regen.

De jacks van Bontrager, Gore Bikewear en Moozes weerstaan ook langdurige regen. De maatvoering van verschillende merken loopt nogal uiteen en ook de pasvorm verschilt enorm. Strakke jassen zijn die van BBB, Bioracer, Moozes en Vermarc, terwijl Sportful superstrak zit. Tip: goed passen in de winkel om uit te vinden wat jouw voorkeur heeft.

Bij de prijzenceremonie is er een ex-aequo: Gore Bikewear is net wat meer winterjas (warmer) dan die van Bontrager, maar hij is ook 50 euro duurder. Beide jassen stralen klasse uit, zijn fantastisch afgewerkt en goed uitgerust. De jas met de beste prijs-kwaliteitverhouding is die van BBB.

Maar het beste nieuws is nog wel dat met dit soort fietskleding geen enkel weertype je nog kan weerhouden van je favoriete tijdverdrijf!

BBB ControlShield

Zoals gewoonlijk bij BBB is de ControlShield functioneel en solide ontworpen. Winddicht en waterafstotend Trioxx-materiaal aan de voorkant, een meer ademend Thermoplus-paneel aan de rugzijde. De fleecevoering is zacht en warm, al gaat dat enigszins ten koste van het ventilerende vermogen. De hoge kraag en de duimlussen (die niet opfrommelen/irriteren onder je handschoenen, top!) schermen perfect af tegen ‘aanlandige’ kou, ook top. Met drie diepe achterzakken plus een ritszakje in het midden geeft BBB het schoolvoorbeeld voor opbergruimte bij een fietsjack. Doen jullie er volgende keer ook een borstzakje bij? Dan is dit fraai gestylede maar prijsbewuste jack compleet af.

Info: Augusta Benelux, tel. +31 71 579 15 80 en www.bbbcycling.com

BIORACER Spitfire Winterjacket

Het Spitfire jack gooit hoge ogen met een overal goed aansluitende pasvorm, perfect geplaatste achterzakken en een weerbestendigheid om u tegen te zeggen. De voorkant is zo goed als ondoordringbaar voor water en wind, al hadden getapete ritsen hier voor de puntjes op de i kunnen zorgen. Ook de rugzijde weerstaat flink wat regen vooraleer te kraken. De fleece voering geeft al bij het aantrekken een warm gevoel: gebruik bij boven de 10C kan oververhitting veroorzaken. Tevreden stellen we verder nog vast dat in het borstzakje vlot een Quechua Phone (151x82x12 mm) past en dat de zoom bijzonder goed op zijn plaats blijft. Verbeterpuntje is de kraag, die minder stug zou mogen, nu prikt ie tegen je keel.

Info: BioRacer, tel. +32 13 67 13 67 en www.bioracer.com

BONTRAGER RXL Convertible Softshell Jacket

Jarenlange ervaring met Bontrager-spullen maakt dat we al bij voorbaat het een en ander verwachten bij een nieuw testproduct. Ook nu weer worden we niet teleurgesteld. Kwaliteitsmaterialen, form follows function én … een aantrekkelijke prijs. Het is even gissen wat afritsbare mouwen doen op een winterjack, maar kniesoren lopen er al genoeg rond, dus zetten we de ritsen gewoon net zover open dat er handige ventilatieopeningen ontstaan. De Convertible zit ontspannen losjes en straalt luxe uit. Het borstzakje heeft de goede maat en achterop kun je vlot bij de drie opbergvakken. De prijs is de kers op de taart.

Info: Trek Benelux, tel. +31 33 450 90 40 en www.bontrager.com

CRAFT Performance Bike Stretch Jacket

In tegenstelling tot hun ondershirts kenmerken de jacks van Craft zich door een losse fit. Het Bike Jacket heeft wat last van materiaalophoping maar zit gaandeweg wel lekker. Dubbele manchetten houden alle kou tegen en Craft gebruikt zijn Ventair-X-wind membraan rondom, al is de achterzijde voorzien van minder gelaagde panelen, zodat transpiratievocht wel naar buiten kan. De enkele achterzak met rits is uitgevoerd in mesh (gaas), voor eventueel extra ademend vermogen, maar in actie onderweg voelt die feature vooral aan als koudeplek. Het jack is goed waterafstotend, maar raakt uiteindelijk wel verzadigd. Niet geschikt in stromende regen dus. Het design vinden we opvallend noch onopvallend: geschikt voor vele smaken.

Info: X-Tend, tel. +31 38 850 91 00 en www.craft.se

GORE BIKEWEAR Fusion Tool SO

Mouwen niet te lang, romplengte in orde, maat L is voor ons de juiste maat, en toch heeft dit jack een losse pasvorm. In fietshouding ervaar je daarom soms wat overtollig materiaal. Het jack weerstaat probleemloos de regen en laat al helemaal geen wind door. Dé troef van de Fusion Tool SO zijn de ventilatieritsen bovenaan de mouwen. Krijg je het te warm, dan laat je de wind gewoon even doortochten. Heerlijk! Opvallende opbergoplossing: de buitenste twee (van drie) achterzakken hebben een verticale rits. Daar stop je de stuff in die je onderweg minder vaak nodig hebt (bv. CO2-patroon). De borstzak had minder groot gemogen, je sjouwt tenslotte geen wolkenkrabbers mee, al is het brilpoetsdoekje aan elastisch koord een handig pluspunt. De verzorgde afwerking en het ingetogen design geven het jack een indrukwekkende allure, al helpt de Neon Yellow kleur daar natuurlijk ook flink aan mee. Niet alleen hip, maar ook veilig in het verkeer.

Info: www.goreapparel.com

MOOZES Tyron

Moozes past het Metallic-membraan toe, het vroegere stof van Assos. Bewezen kwaliteit dus, volledig wind- en waterdicht. Onder de 10°C komt het jack tot bloei, zo ondervonden we. Ga je daarboven, dan schakelt de ovenwerking in. De kraag van de Tyron sluit nauw aan, en de rits drukt een beetje tussen kin en adamsappel. In fietshouding stoort het gelukkig niet. De pasvorm is uitgesproken strak, de manchetten zijn heerlijk lang en voorkomen hinderlijk binnen waaiende wind. De opbergindeling is ongewoon: 2 in plaats van 3 achterzakken (klein van stuk) en aan de zijkanten ritszakjes die wat hoog zitten voor snelle toegang.

Info: Moozes, tel. +32 14 86 90 08 en www.moozes.com

PEARL IZUMI Select Thermal Barrier Jacket

Heerlijk dun, maar kan dit wel warm genoeg zijn, is het eerste wat opkomt als we dit jack aan trekken. Ja hoor, dat blijkt te kunnen, mits het kwik niet tot in de negatieve getallen daalt. Het jasje is eerder geschikt voor zeer frisse dagen dan voor barre winterkou. De Barrier-laag vooraan houdt wind en regen tegen, terwijl het Thermal fleece stof aan de rugzijde een fantastisch ademend vermogen heeft. Zo lang we niet stil stonden, bleven we perfect op temperatuur. Functioneel gezien zit het dus wel snor, en daarom is het wat jammer dat de Pearl Izumi behalve één achterzak met rits verder geen opbergruimte heeft. Een jack zonder vakjes en zakken, dat is een shirt.

Info: Shimano, tel. +32 15 20 94 80 en www.pearlizumi.com

SPORTFUL Gruppetto Partial WS Jacket

Kort van lengte, strak van snit, dit jack is duidelijk op Italiaanse leest geschoeid. En op snelheid gericht, vol gas door de bossen. De Gruppetto blijft goed op zijn plaats dankzij een brede zoom, maar voor de snelle snit betaal je in de vorm van minder goed bereikbare achterzakken. Zeker met handschoenen aan zitten ze erg hoog. Naast de behoorlijk uitbundige graphics doet deze Sportful alles wat een winterjack moet doen: het stopt wind (pluspunt: dubbele manchetten), vertraagt regen, is warmer dan gemiddeld en scoort ook qua ademend vermogen bij de betere jacks. Al hadden gezien de prijs een paar extra features (bv. borstzakje) toch ook niet misstaan.

Info: Wolvenberg, tel. +32 3 458 71 71 en www.sportful.com

VAUDE Primapro Jacket

De Primapro viel te midden van de rest niet alleen op door de Pistache kleur, maar vooral door het materiaalgebruik. Geen Windstopper of ander typisch wielerjack-stof als basis, maar PrimaLoft Eco, een zacht, gewatteerd materiaal dat heel soepel valt. Het jack zou even goed voor hippe vrijetijdsjas kunnen doorgaan. De snit is losjes maar heel comfortabel en het jack voelt heel licht aan. De koudebescherming is uitstekend, de waterbestendigheid goed. Het ademend vermogen is beperkt maar door één of twee van de borstzakken annex ventilatiepoorten open te zetten, is er nog wel wat temperatuurregeling mogelijk. Zelf houden we niet van één enkele (geritste) achterzak maar anderen vinden dat juist weer prettig. De rits is fragiel, zeker bij handschoenbediening: op de tast trek je al snel te hard en dan ontspoort het systeem. Ook de rits aan de voorkant haperde na korte tijd al eens.

Info: Hike-A-Way, tel. +32 16 60 96 07 en www.vaude.com

VERMARC Strada Technical Jacket

Net als bij het BBB-jack zitten de achterzakken op de juiste plek, zijn ze goed bereikbaar en voldoende groot. Ideaal. Ook de pasvorm is meer dan aangenaam. Niet superstrak, niet te los. De Strada Technical gebruikt niet de nieuwste membranen (Windtex kun je gerust een klassieker noemen) maar dat verhindert geenszins dat het jack prima rijeigenschappen kan overleggen. Een typisch no-nonense jack van de firma uit Rotselaar, met een aantrekkelijk prijskaartje, en daar zeggen we geen nee tegen.

Info: Vermarc Sport, tel. +32 16 58 19 18 en www.vermarcsport.be

Auteur: Roel van Schalen
tags Winterjackets
Linkpartner

Deze site maakt gebruik van cookies om de site optimaal te laten werken.

Cookies zijn kleine bestanden die gebruikt worden om de instellingen van deze site te bewaren.

Cookies vertellen ons niet wie je bent.

Wil je meer weten over cookies, lees dan onze cookie policy