mountainbike.be
06/11/2010
Events

'Mountainbiker van het Jaar' awards uitgereikt in Bornem

In het cultureel centrum van Bornem vond deze avond de verkiezing van de 'Mountainbiker van het Jaar' plaats. Grote slokop werd het Lingier-Versluys team dat met drie awards huiswaarts mocht. Kevin Van Hoovels en Sebastien Carabin werden verkozen tot mountainbiker van het jaar bij respectievelijk de elites en de beloften, terwijl de Belgische titel die Van Hoovels behaalde in Malmedy verkozen werd tot 'Belgisch mountainbike moment van het Jaar'. De Nederlandse Laura Turpijn ging bij de dames met de trofee aan de haal.

In de schouwburg van het Bornemse cultuurcentrum was het talrijk opgekomen publiek getuige van wat inmiddels de vierde editie van de verkiezing van de 'Mountainbiker van het Jaar' was, ook gekend als de 'Granny Awards'. De M & M's, gastheren Maarten Paulissen en Gijbels, hadden naar goede gewoonte opnieuw een avondvullend programma voorzien. Vooraf animeerde Iciar Van den Bergh het talrijk opgekomen publiek met een spectaculaire biketrial show. Na de uitrijking van de awards vestigde de atleet uit Tremelo zelfs nog een officieus wereldrecord door 3,10 m, van het ene obstakel naar het andere, ver te springen.

De uitreiking van de awards van 'Mountainbiker van het jaar' dan, waar het tenslotte allemaal om draaide deze avond. In feite vielen er weinig verrassingen te noteren. De renners die in hun categorie het voorbije seizoen domineerden gingen bijna allemaal met een award aan de haal. Opvallend veel nationale kampioenen ook die hun tricolore trui wisten te 'verzilveren' deze avond...

De aspiranten mochten als eerste de spits afbijten. De titels gingen naar Tom Van Ingelgom (12-jarigen), Arnaud Beeckman (13-jarigen) en Gianni Van Doninck (14-jarigen). Zijn ontvingen hun award uit handen van nationaal MTB-coˆrdinator en bezieler van de MTB Kids Challenge Andre Coppers. Daarna was het de beurt de nieuwelingen. Kevin Panhuyzen kreeg de award en haalde het na een spannende strijd voor Jens Van Rompaey. Panhuyzen, die volgend jaar de overstap maakt naar de elites, domineerde het seizoen van start tot finish. Enkel op het BK in Malmedy diende hij veldrijder Daan Soete voor zich te duldden. Hij is dan ook een logische winnaar. , sprak Panhuyzen.

Bij de dames jeugd ging een zieke Elise Marchal - die zich verontschuldigde en zich in Bornem liet vervangen door haar pa - met de trofee aan de haal. Marchal ging met ruime voorsprong Steffi Derveaux en de Nederlandse Brit van den Boogaart vooraf. De talentvolle Waalse uit Mettet pakte dit jaar voor het tweede jaar op rij de Belgische titel en eindigde op het WK in Canada op een knappe vijfde plaats. Marchal maakt volgend jaar voor het eerste haar opwachting bij de dames elites en dit in de kleuren van haar nieuwe Trek-KMC team. Haar trofee droeg ze op aan de vorige week overleden Marc Soussigne, die haar 'kneedde' bij team Superbikers.

De verkiezing van de mountainbiker van het jaar bij de juniores was met voorsprong de spannendste strijd van allen. Nooit was er een sterkere lichting dit jaar, zowel in België als in Nederland. Jeff Luyten trok het laken naar zich toe en ging wereldkampioen Michiel Vanderheijden en Jens Schuermans, winnaar van de WB-manche in Val di Sole, vooraf. Luyten veroverde in Malmedy zijn tweede Belgische titel op rij en stond op het WK in Canada ei zo na op het podium. Volgend jaar kan hij zich door zijn statuut als topsporter bij defensie in de meest optimale omstandigheden concentreren op zijn eerste jaar bij de beloften.

Bij de masters 1 ging de titel van Mountainbiker van het Jaar ietwat verrassend naar Gody Jacobs, die zich in Malmedy tot Belgisch kampioen kroonde en nadien vleugels kreeg door die tricolore trui en liefst zeven wedstrijden op rij ongeslagen was. Geoffry Maes eindigde ontgoocheld als tweede. Enkel op het BK en het WK voor masters in Brazilië wist hij niet te zegevieren, voor de rest domineerde hij iedere wedstrijd waarin hij aan de start verscheen. De derde plaats was weggelegd voor Gerrit Delfosse.

Bij de masters 2 was het enorm moeilijk om naast Nico 'Piccolino' Berckmans te kijken. De beul uit Balen zegevierde in alle wedstrijden waarin hij startte, werd Belgisch kampioen in zowel de XC- als de marathondiscpline en haalde zelfs de nationale televisie door zijn 'lullige' aankomst op datzelfde BK marathon in Beringen. Berckmans ging de afscheidnemenden Patrick Wellens en Ivan Porters met ruime voorsprong vooraf, al gaven beide heren toe dat de MTB-microbe voor goed in hun lichaam blijft zitten en dat Trek-KMC renners in 2011 heus nog wel een wedstrijdje zullen meepikken hier en daar.

De funklasse werd dit jaar gedomineerd door twee renners: Ben Kindermans en Robin Porters. Ook om de titel van Mountainbiker van het Jaar vochten de twee, net als tijdens het afgelopen seizoen, een verbeten strijd uit. Uiteindelijk ging Ben Kindermans, die in Malmedy zijn tweede tricolore trui behaalde en daarnaast ook de Belgacom GP op zijn naam schreef, met de award aan de haal. Kindermans maakt volgend jaar de overstap naar de elites en zal dan de kleuren van Granville-Trust verdedigen. Porters moest nipt de duimen leggen, en eindigde na een seizoen waarin hij zich tot Vlaams kampioen kroonde, als tweede. De derde plaats ging naar Jurgen Van Vlasselaer.

De beloftencategorie werd een Nederlands-Belgisch onderonsje met vijf sterke kandidaten. De Nederlanders Niels Wubben en Henk-Jaap Moorlag lieten dit siezoen heel wat mooie dingen zien en maakten veel progressie. Hetzelfde mag echter gezegd worden van de Belgische kandidaten Sebastien Carabin, Robby De Bock en Ruben Scheire. Na een enorm spannende strijd was het uiteindelijk Lingier-Versluys renner Seba Carabin die met de award huiswaarts mocht keren. Carabin kroonde zich dit jaar tot Belgisch kampioen bij de beloften en toonde op het EK in Israel zijn klasse waar hij met zijn vierde plaats net naast het podium viel. Carabin ging Henk-Jaap Moorlag en Robby De Bock, die dit jaar meer dan zijn neus aan het venster kwam steken en een sterk seizoen beloond zag met een aantal nationale selecties, vooraf. Opvallend feit was wel dat de 8ste plaats van Ruben Scheire op het WK in Canada hem slechts de vierde plaats opleverde in deze verkiezing.

Ook bij de dames elites werd het een België-Nederland waarin onze Noorderburen met de trofee aan de haal gingen. Laura Turpijn mag zich terecht 'Mountainbikester van het Jaar' noemen. De Merida-Combee renster is nog altijd de leading lady van het Nederlandse mountainbiken en pakte dit seizoen zowel de nationale titel in de cross country als in de marathon discipline. Turpijn ging Kristien Nelen, die zich in Malmedy voor de tweede maal in haar korte carriere als mountainbikster tot Belgisch kampioene wist te kronen, vooraf. Anne Terpstra, getipt als dé opvolgster van Turpijn, eindigde als derde.

Voor Turpijn was deze titel een mooie afsluiter van het seizoen. "Al heb ik wel wat gemengde gevoelens. In Nederland en België verliepen de wedstrijden super, maar ik had meer verwacht van de wereldbekers en het Wk. Ben voor en tijdens het seizoen vaak ziek geweest en dit heeft me veel energie gekost. Dankzij de hulp van mijn trainer Yvo Vanherck en de ondersteuning van Concap lukte het om na een virus toch op tijd weer redelijk fit te zijn. Maar de echte 200% scherpte heb ik gemist in die grote wedstrijden en dit moet beter.
Ondanks dat kijk ik zeer tevreden terug met gelukkig weer twee nationale titels en een 6de plaats op het EK marathon en 11de op het EK XC. En natuurlijk de eindoverwinning in de Belgacom GP. Alleen jammer dat serie volgend jaar niet meer aan ons dames besteed is. Ok, we staan met niet al te veel aan de start maar hierdoor evolueert het zeker niet in positieve zin."
, aldus Turpijn die voorts vol lof was over de organisatie in Bornem. "De avond was goed georganiseerd met de shows tussenin. Hoop dat de ramen het hebben gehouden met de muziek trouwens (lacht). Leuk hoe M&M de presentatie doen met muziek en licht. Echt geweldig, kan ook alleen maar in jullie mooie landje, bij ons gebeurt zo iets niet of veel veel kleiner", aldus nog Turpijn.

De heren elites kwamen als allerlaatste categorie aan bod en vormden het orgelpunt van deze verkiezing. Na een fantastisch seizoen werd Kevin Van Hoovels tot 'Mountainbiker van het jaar' gekroond. De Begijnendijkenaar veroverde in Malmedy verrassend maar tegelijktertijd oververdiend de Belgische titel. Voorts stond hij verschillende malen op het podium in internationale rittenwedstrijden. In 2011 beter doen zal wellicht moeilijk worden, al heeft Van Hoovels wel het voordeel dat hij vanaf januari full-time prof wordt. In de uitslag ging hij de Nederlander Rudi Van Houts en teamgenoot Nicolas Vermeulen vooraf. Opvallen in de uitslag doet voorts de slechts vijfde plaats van Sven Nys...

Tot slot mochten de bezoekers van Mountainbike.be hun stemmen uitbrengen en bepalen wat het 'Belgisch Mountainbike Moment van 2010' was. Ook hier leverde Kevin Van Hoovels zijn Belgische titel de eerste plaats op. Een tweede award dus en een cheque van 250 euro. Kenny Belaey en zijn vierde wereldtitel bij de elites eindigde als tweede. De derde plaats was voor Patrick Decridts met zijn recordpoging om 1000 x de Paterberg te beklimmen. De prestatie van de Belgische junioreselectie op het Wk eindigde als vierde, de aankomst van Duchenne Heroes in Leuven sloot het rijtje.

Uitslag 'Mountainbiker van het Jaar' 2010

Aspiranten 12 jaar
1. Tom Van Ingelgom
2. Jarne Driesen
3. Alexander Bunn
4. Arthur Baude
5. Adrien Houbben

Aspiranten 13 jaar
1. Arnaud Beeckman
2. Cedric Luyckx
3. Niels Derveaux
4. Quentin Deby
5. Jasper Knaeps

Aspiranten 14 jaar
1. Gianni Van Donink
2. Nick Vanpol
3. Wout Alleman
4. Scott Seykens
5. Sébastien Laurent

Nieuwelingen
1. Kevin Panhuyzen
2. Jens Van Rompaey
3. Maxim Boulangier
4. Boris Cara
5. Jarno Weemaes

Dames jeugd
1. Elise Marchal
2. Steffi Derveaux
3. Britt Van den Boogaart
4. Lisa Schrooder
5. Annelies Derveaux

Juniores
1. Jeff Luyten
2. Michiel van der Heijden
3. Jens Schuermans
4. Bart De Vocht
5. Olivier Bruwiere

Masters 1
1. Gody Jacobs
2. Geoffry Maes
3. Gerrit Delfosse
4. Filip Thijs
5. Mark Donné

Masters 2
1. Nico Berckmans
2. Patrick Wellens
3. Ivan Porters
4. Ronny Geerts
5. André Fevrier

Fun A
1. Ben Kindermans
2. Robin Porters
3. Jurgen Van Vlasselaer
4. Maarten Wauters
5. Henk Thys

Beloften
1. Sebastien Carabin
2. Henk Jaap Moorlag
3. Robby De Bock
4. Ruben Scheire
5. Niels Wubben

Dames elites
1. Laura Turpijn
2. Kristien Nelen
3. Anne Terpstra
4. Petra Mermans
5. Rozanne Slik

Heren elites
1. Kevin Van Hoovels
2. Rudi Van Houts
3. Nicolas Vermeulen
4. Bas Peters
5. Sven Nys

Belgisch mountainbike momenet van het Jaar
1. BK-titel Kevin Van Hoovels
2. Nieuwe wereldtitel Kenny Belaey
3. 1000 x Paterberg door Patrick Decridts
4. Prestatie nationale junioresselectie op het WK
5. Aankomst Duchenne Heroes Leuven

Een uitgebreide videoreportage met interviews van laureaten is inmiddels te bekijken op www.mountainbikemovies.net.

Kenneth Droeshoudt - Bert Schevernels - Jan Versteynen vanuit Bornem

Auteur: Kenneth Droeshoudt
Linkpartner

Deze site maakt gebruik van cookies om de site optimaal te laten werken.

Cookies zijn kleine bestanden die gebruikt worden om de instellingen van deze site te bewaren.

Cookies vertellen ons niet wie je bent.

Wil je meer weten over cookies, lees dan onze cookie policy