mountainbike.be
16/08/2017
Competitie

Uit de buik van het peloton: editie 1 van de MTB van Vlaanderen

230 wedstrijdrijders, 900 recreanten en meer dan 100 kids: Oudenaarde stond dankzij de geslaagde eerste editie van de Mountainbike van Vlaanderen afgelopen weekend in het teken van de mountainbike. Een verslag van ons partnerevent uit de buik van het peloton, met dank aan Michiel Van Aelbroeck!
Editie 1 van de Mountainbike van Vlaanderen: een ware voltreffer!
© Davy De Blieck
Een korte maar spectaculaire proloog op de singletracks rond de Donkvijver
© Davy De Blieck
Hans Becking houdt Robin Vanden Abeele van de zege
© Davy De Blieck
Op zaterdag stond er een monsterrit van 148 km gepland
© Davy De Blieck
De zware weersomstandigheden eisten hun tol
© Davy De Blieck
Rode lantaarn Annelies Hagymasi kreeg zaterdag de oranje trui van de strijdlust
© Davy De Blieck
Vier lussen op zaterdag, dat was er één te veel
© Davy De Blieck
Het parcours was op en top in orde
© Davy De Blieck
Kevin Van Hoovels wint rit 2 voor nieuwe gele trui Bas Peters
© Davy De Blieck
Veerle Ingels wint 2 ritten en de eindstand
© Davy De Blieck
De favorieten voor de eindzege voor dag 3: Van Hoovels, Peters, Becking, Jaspers
© Davy De Blieck
Prachtige trails in het Kluisbos op zondag
© Davy De Blieck
Een scherprechter die kan tellen: de Koppenberg als slothelling
© Davy De Blieck
Hans Becking won de slotrit solo in een tijd van 3u48' na 100 km
© Davy De Blieck
Vergis je niet, dit was een zware wedstrijd
© Davy De Blieck
Alle eindwinnaars op een rij na een geslaagde eerste editie
© Davy De Blieck
Toen Simon Lamon en Peter Deconinck de Mountainbike van Vlaanderen voorstelden, reageerde de mountainbikewereld meteen met interesse. Eindelijk een marathonmeerdaagse in Vlaanderen, meer bepaald in het hart van de Vlaamse Ardennen. De start en aankomstplaats werd gekozen aan de Donkvijver in Oudenaarde, op dezelfde locatie als de finish van de Ronde van Vlaanderen. Klein beginnen staat niet in het woordenboek van Simon en Peter dus legden ze de lat meteen hoog. Ze werkten keihard om hun entree te maken met een organisatie van zeer hoog niveau.

Op vrijdag 11 augustus was het zover: om drie uur in de namiddag ging de eerste renner van start voor een korte maar spectaculaire proloog op de singletracks rond de Donkvijver. Voorbijsteken is er moeilijk dus werd er om de anderhalve minuut gestart zodat iedereen zorgeloos kon genieten van dit toffe rondje. Bovendien werd er regelmatig een onderbreking voorzien van tien minuten zodat er tijd was voor verkenning. De rijders konden bij inschrijving een indicatie geven rond welk tijdstip ze het liefst van start wilden gaan en hier werd maximaal rekening mee gehouden, zodat ook mensen die op vrijdag nog moeten werken, kunnen deelnemen. Om half negen vertrok Kevin Van Hoovels met het nummer één als allerlaatste.

De dagzege ging naar de in Wetteren wonende Nederlander Hans Becking. Hij hield Robin Vanden Abeele en Jappe Jaspers achter zich. Veerle Ingels was de snelste vrouw. Vier bikers doken onder de zeven minuten, de laatste in het klassement deed er twaalf minuten over. De tijdrit was een aangename opwarmer en de uitslag bepaalde de volgorde voor de start van de marathonetappe op zaterdag.

Zaterdag

Op zaterdag stond er een monsterrit gepland. Niet minder dan vier lussen van 37 kilometer, goed voor een totaal van 148 kilometer en net geen 2500 hoogtemeters.  De solo's werken de volledige afstand af. De rijders van de duoteams reden elk twee ronden.

Het parcours was op en top in orde. De eerste klim was meteen de zijkant van de Koppenberg. We klommen door het bos omhoog, voor we via enkele privébosjes aan de Kortekeer uitkwamen. Op grondgebied Zulzeke ging het dan verschillende keren op en af om vervolgens bij het beruchte Pironpad te belanden. In het eerste uur viel de regen met bakken uit de lucht dus evenwicht was vereist om het Pironpad op de fiets te bedwingen. Vervolgens staken we de N60 over richting Maarkedal. De seingevers en mensen van de politie deden hun werk feilloos zodat iedereen zijn rit veilig kon afwerken. Volgende helling: de Taaienberg offroad. Na deze pittige klim kwamen we in de open vlakte op het plateau alvorens naar beneden te duiken voor het slotoffensief met twee nijdige hellingen in Ladeuze, vlakbij de Eikenberg. Na het overwinnen van deze bulten doken we een modderafdaling in richting Oudenaarde.

De eerste ronde zat erop, de zware weersomstandigheden eisten hun tol. Vlak na de passage aan de Donkvijver stond een tafel waar je voor de race bidons kon neerzetten. Bij elke passage kon je zo bijtanken en de talrijk opgekomen supporters zorgden voor een duwtje in de rug. Bovendien waren er twee ruime bevoorradingen per ronde zodat het onmogelijk was om zonder eten of drinken te vallen. Gelukkig werd het weer steeds beter en droogde het parcours snel op. Vrijwel iedereen zal de volledige afstand en dus de vier ronden afwerken. Rode lantaarn Annelies Hagymasi zat weliswaar bijna tien uur op de fiets en was dus maar iets voor negen uur aan de finish. Dit leverde Annelies de oranje trui van de strijdlust op. De trui gaf haar vleugels, want ze zou de slotrit in minder dan zeven uur afwerken.

Kevin Van Hoovels won de rit in iets meer dan 5u33'. Hij kwam samen over de finish met Bas Peters, die de leiderstrui overnam van de derde van vandaag: Hans Becking. Bij de vrouwen versterkte Veerle Ingels haar leidersplaats door de dagzege te pakken in een tijd van 7u09'. Net zoals in de proloog finishten Sara Michielsens en Emilie Tack op twee en drie.

Aan de finish was bijna iedereen het erover eens dat de wedstrijd een ronde te lang was, zeker gezien de weersomstandigheden. Het idee van vier lussen was gegroeid vanuit het initiële opzet om ook veel duo's en kwartetten aan de start te zien. Tegen alle verwachtingen in was echter de solocategorie veruit de populairste. Het staat nu al vast dat er volgend jaar met twee lussen gewerkt zal worden, zoals de slotrit van deze editie. Het concept van een wedstrijd over twee ronden werkt heel goed: in de eerste ronde zoekt iedereen zijn tempo en wordt er kennisgemaakt met het parcours. Vervolgens kan je perfect inschatten waar je in de tweede ronde een tandje mag bijsteken of wat gas moet terugnemen.

Na zo'n lange wedstrijd moeten de energiereserves bij de wedstrijdrijders aangevuld worden. Zaterdag pastadag. Aan de finish was er heerlijke penne voor alle deelnemers, saus naar keuze! Bovendien is zondag pannenkoekendag en draait de pannenkoekenmobiel al op volle toeren om de hongerige bikers en supporters tevreden te stellen. In de rand van de meerdaagse werden er zaterdag ook wedstrijden georganiseerd voor de Flanders MTB Trophy voor de kids. Zij konden zich uitleven op het parcours van de proloog.

Zondag

Op de slotdag was het gelukkig erg zonnig. De ondergrond droogde zeer snel, slechts enkele plaatsjes diep in het Kluisbos bleven modderig. Het is nooit evident om een organisatie neer te zetten waar competitierijders en toerrijders in harmornie fietsen. Toch slaagt men hierin! Niet minder dan 900 toertochtrijders werkten op zondag hun rit af, grotendeels op het parcours van de zaterdagetappe van de driedaagse. Zij vertrokken vroeg voor hun rit, zodat ze klaar waren voor de eerste doortocht van de wedstrijdrijders aan de finish. De timing klopte, de parcoursen waren gescheiden, iedereen kon genieten of afzien in vredige omstandigheden.

De wedstrijd op zondag ging over twee ronden van 50 kilometer en elk 800 hoogtemeters. Het geheel was dus zeker minder zwaar dan de zaterdagrit, maar de prachtige trails in het Kluisbos zorgden ervoor dat deze rit bij de meesten als favoriet in het geheugen zal achterblijven. De start werd opnieuw gegeven aan de Donkvijver, maar nu volgden we de Schelde offroad, achter de golf van Wortegem-Petegem tot aan de brug in Kerkhove. De eerste vijftien kilometer waren vrijwel vlak, maar grotendeels offroad. Als opwarmer gingen we naar Kwaremont via een veldwegel omhoog, vervolgens de kasseien van de Oude Kwaremont naar beneden alvorens de 'oude Oude' Kwaremont offroad te beklimmen.

Hierna begon het echte werk met de klim van de Pensemont, goed voor 125 hoogtemeters in één keer, de langste klim van de meerdaagse. Na het afzien kwam de beloning met tien prachtige kilometers door het Kluisbos, voor mij de mooiste kilometers van dit weekend. Via de top van de Oude Kwaremont ging het naar de onverharde Patersberg en uiteindelijk naar de Koppenberg. De Bult van Melden was de laatste helling van de race, een scherprechter die kan tellen! In vliegende vaart gaat het nu terug naar de Donkvijver. Na twee ronden werden we afgevlagd en konden we genieten van een warm applaus, een deugddoende douche, een krachtige bikewash, maar vooral vier smakelijke pannenkoeken.

Hans Becking won de rit solo in een tijd van 3u48'. Kevin Van Hoovels beperkte als tweede de schade en trok zo het laken naar zich toe: hij pakte de eindwinst. Becking werd tweede in het eindklassement. De beloftevolle veldrijder Jappe Jaspers won de sprint voor de derde plaats. Bas Peters viel terug van één naar drie, maar mocht toch mee op het eindpodium. Bovendien was hij de snelste biker ouder dan 35 jaar. Bij de vrouwen won Sara Michielsens de rit. Veerle Ingels behield haar leiderspositie en mag zich de eerste winnares van de Mountainbike van Vlaanderen noemen. De laatste biker kwam vandaag na 6u45' over de finish.

We mogen ook de duo's niet vergeten. Bij de mannen won MTB Team Langdorp met Wim en Bart Feyaerts voor Vincent Cottignies en Bas Noppe. Vincent en Bas wonnen de slotrit. Hans Planckaert en Yves Depont werden derde. Bij de vrouwen-duo's wonnen Mieke Vanhaverbeke en Hilde Verschaeve voor Nele Vermeulen en Birgit Wauters. Sarah Vereecke en Joke Van Opstal eindigden als derde.

De eindconclusie? Vergis je niet, dit was een zware wedstrijd. De combinatie van de extreem lange rit op zaterdag in zware omstandigheden en de slotetappe richting Kluisbos zorgde ervoor dat iedereen zijn vat volledig kon leegrijden. De gemiddelde snelheden gehaald door de toppers zegden genoeg.  Op zaterdag kregen we een rondje te veel waar voor ons geld, maar in alle andere opzichten was de eerste editie van de Mountainbike van Vlaanderen een ware voltreffer!
Auteur: Media Creator
tags Michiel Van Aelbroeck Kevin Van Hoovels Hans Becking Bas Peters Mountainbike van Vlaanderen Veerle Ingels
Linkpartner

Deze site maakt gebruik van cookies om de site optimaal te laten werken.

Cookies zijn kleine bestanden die gebruikt worden om de instellingen van deze site te bewaren.

Cookies vertellen ons niet wie je bent.

Wil je meer weten over cookies, lees dan onze cookie policy