mountainbike.be
01/09/2011
Competitie

Tweede gouden medaille voor Koretzky op het WK mountainbike

Op het wereldkampioenschap mountainbike in het Zwitserse Champery heeft de Fransman Victor Koretzky een tweede gouden medaille behaald. Koretzky, die gisteren ook al goud pakte met Frankrijk in de team relay, haalde het voor de Nieuwzeelander Anton Cooper, die op zijn beurt de Costaricaan Andrey Fonseca klopte in de sprint om het zilver. Kevin Panhuyzen eindigde als eerste Belg op een knappe zesde plaats. Topfavoriet Jens Schuermans werd in de tweede ronde tot opgave verplicht na een spectaculaire valpartij.

Topfavoriet Jens Schuermans, de nummer twee op de UCI-ranking en dit seizoen meervoudig wereldbekerwinnaar, kende geen al te beste start en kwam na de 3 km lange startronde pas als 15de door, al op ruime afstand van de koplopers. Een voorrem die niet perfect functioneerde was hier door boosdoener van, waardoor onze landgenoot niet echt voluit kon gaan. Een ronde later leek Schuermans zijn remonte ingezet te hebben en kwam de Limburger als negende langs de finish gepasseerd. Nog een ronde later sloeg het noodlot echter toe. Schuermans kwam in een snelle afdaling met daarin een drop van één meter spektakulair ten val. Meteen zat zijn wedstrijd er op, meer dan een half uur bekwam Schuermans aan de kant van het parcours op een draagberrie van zijn tuimelpartij. Volgens de eerste berichten zou hij er echter geen breuken of zware verwondingen aan zijn val overhouden.

We waren zelf getuige van de fatale valpartij van Schuermans. "Verschillende renners waren me al voorgegaan als slachtoffer van een valpartij. Zelf was ik voordien ook al vier keer gevallen, zonder veel erg weliswaar. Op het moment dat ik de weg helemaal vrij had voor mij, sloeg het noodlot toe. Ik remde vooraan iets te fors, begon te zwalpen en kreeg mijn fiets niet meer onder controle. Halvelings ging ik over kop. Meteen was de wedstrijd afgelopen voor mij. Heel jammer uiteraard, ik ben dan ook zeer teleurgesteld. Ik beschikte vandaag over goede benen en had mijn wedstrijd goed ingedeeld. Tijdens de beklimmingen reed er niemand zo snel als ik. Dit is hoe dan ook een gemiste kans. Echte blessures houd ik gelukkig niet over aan mijn val, ik heb enkel wat last van mijn schouder. Afwachten of ik volgende week zondag in het Duitse Heubach revanche kan nemen", wou een een ontgoochelde Schuermans kwijt.

Het was de Brit Grant Ferguson die de openingsronde voor zijn rekening nam en als eerste de finish passeerde. In het spoor van de Brit volgden de Costaricaan Andrey Fonseca, de Zwitser Andri Frischknecht, de Oostenrijker Michael Mayer en de Colombiaan Miguel Londono Naranjo. Naast Schuermans had ook de Nieuwzeelander Anton Cooper zijn start gemist. De tweevoudige WB-winnaar kwam pas als dertiende door en was dus net als Schuermans op achtervolgen aangewezen.

In de eerste volledige ronde ontbond de Fransman Victor Koretzky zijn duivels. In no time nestelde hij zich in eerste positie en bouwde een kloof van een halve minuut uit op eerste achtervolgers Fonseca, Ferguson en een andere Fransman Maxime Urruty. Cooper was inmiddels opgerukt naar positie acht, maar moest nog altijd heel wat tijd goedmaken wou hij aanspraak maken op het podium.

Koretzky, gisteren ook al goed voor de snelste rondetijd van alle juniores tijdens de team relay, diepte in ronde twee zijn voorsprong verder uit tot een kleine halve minuut. Fonseca hield stand op plaats twee, terwijl Ferguson en Urruty een duo vormde. Laatstgenoemde zou met pech wel terugvallen tot positie vijftien. Dominic Zumstein was nu de eerste Zwitser op plaats vijf en had het gezelschap gerkegen van Cooper, die ronde na ronde tijd aan het goedmaken was.

Na de voorlaatste ronde was de voorsprong van Koretzky opgelopen tot 1:38. Fonseca was nog steeds in de running voor de tweede plaats en op weg op Costa Rica een allereerste medaille ooit op een WK te bezorgen. Spannend werd het voor de derde plaats, met drie kandidaten voor het brons. Binnen een tijdsspanne van zes seconden passeerden Zumstein, Ferguson en Cooper een voorlaatste maal de finish.

In de slotronde kwam de eerste plaats niets meer in gevaar. Koretzky behaalde zijn tweede gouden medaille in vierentwintig uur tijd. Cooper zette zijn remonte voort en ging in extremis nog met de tweede plaats van Fonseca aan de haal door de Costaricaan in de sprint te kloppen.

De 17-jarige Koretzky schreef geschiedenis voor Frankrijk en treedt met zijn titel in de voetsporen van Julien Absalon, die zich in 98 ook al tot juniorenkampioenen wist te kronen. "Dit is een droom die uitkomt voor me, zeker na de titel die ik gisteren al pakte in de team relay. Ditmaal heb ik het echter helemaal in mijn eentje gedaan, waardoor de voldoening nog net ietsje groter is. Volgend jaar mag ik als tweedejaars de regenboogtrui een gans seizoen dragen, al is die primeur volgende week al weggelegd voor de slotmanche van de Coupe de France. Afgelopen nacht droomde ik al van de titel, maar gelukkig wist mijn broer me met beide voeten op de grond te houden. Ik werkte hier vandaag een perfecte wedstrijd af , met dank ook aan de uitstekende support van de Franse ploeg. Ik weet dat ik met deze prestatie in de voeten treed van Juju, maar of ik een even mooie carriére tegemoet ga zal de toekomst moeten uitwijzen", aldus Koretzky. Voor wie nog mocht twijfelen aan de opmars van de 29'er, de Fransman trad vandaag aan op een bike met 'grote wielen'.

De Nieuwzeelander Cooper kon na een gemiste start geen vervolgen breien aan zijn recente WB-successen, maar legde na een knappe tweede wedstrijdhelft alsnog beslag op de tweede plaats. "Mijn start ging compleet de mist in waardoor ik direct op achtervolgen aangewezen was. Het werd zo een zware wedstrijd met al bij een resultaat waarmee ik vrede kan nemen. Globaal gezien mag ik terugblikken op een geslaagde tournee door Europa (doelend op de voorbije WB-wedstrijden). Bij ons in Nieuw Zeeland draait het vooral om de downhilldiscipline. Met deze zilveren medaille hoopt ik de XC weer wat meer op de kaart te hebben gezet in mijn thuisland", sprak Cooper die inmiddels op de nodige interesse kan rekenen van een aantal teams.

Andrey Fonseca bezorgde Costa Rica een allereerste medaille op een WK. "Ik ben gewoon sprakeloos. Dit is op emotioneel vlak niet te beschrijven. Een prestatie ook die ik vooraf niet verwacht had. Kan je begrijpen wat dit betekent voor mijn land en de wielerfederatie? Ik ben zeer blij dat ik hier op het podium sta. Ik verloor weliswaar in de sprint, maar verloor geen zilver. Integendeel, ik won het brons. Ik ben ongelooflijk trots voor mijn land", aldus Fonseca.

Van Belgische zijde viel er na de valpartij en opgave van Schuermans dan toch nog positief nieuws te rapen. Kevin Panhuyzen hield de Belgische eer hoog en legde beslag op een knappe en onverhoopte zesde plaats. Panhuyzen kwam na de eerste ronde als 34ste door en kreeg nadien vleugels. Ronde na ronde maakte hij plaatsen goed om de slotronde als achtste aan te vatten. In de vierde en laatste ronde maakte hij nog twee plaatsen goed en eindigde zo als eerste Belg op rang zes.

Als eerstejaarsjunior mag Kevin Panhuyzen terugblikken op een erg geslaagd WK. "Van in het begin gaf ik het volle pond. Iedere ronde slaagde ik er in om renners in te halen. Ik zag velen kennis maken met de Zwitserse bodem en slaagde er zelf gelukkig in om recht te blijven. Het parcours was door de regenval flink veranderd en de wortels lagen er spekglad bij. Toch hield me dit niet tegen, verstand op nul en er gewoon over knallen. Elke ronde werd het gevoel ook beter en toen ik hoorde dat ik dertiende hing kreeg ik werkelijk vleugels. Dit is gewoon een fantastisch resultaat. Al bij al nam ik weinig of geen risico’s en heb ik gewoon mijn eigen koers gereden. Die laatste stage met bondscoach Meirhaeghe heeft me goed gedaan. Ik besef zelf in feite nog niet wat voor een resultaat ik hier vandaag heb neerzet. Alle miserie die ik dit seizoen kende is hiermee weggeveegd. Mits een betere startpositie ben ik er bovendien van overtuigd dat ik nog beter kan", aldus de Perenaar.

De rest van de Belgen eindigde verderop in het pak. Boris Cara eindigde na een erg constante wedstrijd, waarin hij vanuit de achterhoede direct flink wat plaatsen goedmaakte in de startronde, als tweede Belg op een 19de plaats. Hij was één van de weinige Belgen die tevreden was over zijn prestatie. Ik kon direct flink wat plaatsen goedmaken en ook nadien wist ik ronde na ronde telkens een drietal plaatsen op te schuiven. Vooraf had ik top-30 als doel gesteld, met deze 19de plaats ben ik dus heel tevreden", aldus de Waal van Windose-Houffalize.

Nicolas Scheire legde beslag op 34ste plaats. "Vlak na de start stonden ze voor mij allemaal stil en moest ik vanuit ongeveer laatste positie opnieuw vertrekken. Ik ben dan beginnen inhalen, en dit in feite de ganse wedstrijd lang. Op een gegeven moment zat ik er wel volledig door. De laatste ronde kwam ik er dan opnieuw wat door. Met dit resultaat kan ik absoluut niet tevreden zijn. Het parcours lag er vettig bij en ook de wortels waren serieus glad. Het was best wel technisch maar de klimmen hadden gerust wat langer mogen zijn voor me", aldus de jongste Scheire.

Pieter Geluykens werd als 37ste werd afgevlagd. "Ik was heel goed gestart. Aan de klim zat ik in 20ste-25ste positie maar dan kreeg ik twee ronden lang problemen met mijn ademhaling. Ik kon moeilijk ademen en slaagde er ook niet in mijn ritme aan te houden. De laatste twee ronden ging het opnieuw allemaal veel beter en kon ik opnieuw opschuiven naar voren. Dit WK is helemaal niet geslaagd voor me. Als ik gans de wedstrijd het niveau van de laatste twee ronden kunnen aanhouden had er veel meer ingezeten", sprak Geluykens.

Didier Bats, die na de startronde nog als 25ste door kwam, verloor ronde na ronde plaatsen en werd uiteindelijk 46ste. "Ik was redelijk goed weg en kon mijn plaats goed behouden. Maar daarna ging het helaas van kwaad naar erger. Ik moest van de fiets voor enkele valpartijen en het ritme leek helemaal gebroken. Ik weet niet wat er scheelde, maar ik kon niet het minst tempo behouden. Ook op de klimmen, normaal één van mijn sterke punten, kon ik het verschil niet maken. Zo reden er steeds meer renners me voorbij. Ik heb mentaal en fysiek verschrikkelijk afgezien en kwam zwaar teleurgesteld over de meet op een voor mij onaanvaardbare 46ste plaats. Ik weet niet wat er scheelde maar het is zo spijtig dat heel het WK mislukt is nadat ik er hard voor gewerkt had", maakte Bats een eerlijke analyse.

Ook voor de Nederlander Thijs Zuurbier, teamgenoot van Jens Schuermans bij Merida-Combee, verliep dit WK in mineur. Zuurbier, die gisteren nog een knappe prestatie neerzette tijdens de team relay, reed reeds in de eerste ronde downhill lek en kwam nadien ook nog ten val. Hierdoor verspeelde hij alle kansen op een goed resultaat. Meer dan een 48ste plaats zat er voor de Nederlander dan ook niet in. "Ik kwam als 15de boven na de eerste beklimming. Daar was het één chaos. Toen reed ik naar beneden en bij één van de eerste stenen reed ik onmiddellijk lek. Ik kon weliswaar doorrijden op die lekke band, maar had totaal geen controle meer op mijn bike en kwam hierdoor tweemaal hard ten val in de eerste afdaling. Vervolgens diende ik heel rustig te rijden tot de feedzone waar ik van wiel kon wisselen. Ondertussen was de motivatie wel weg en was ik ook alle vertrouwen kwijt door die valpartij. Ik kreeg bovendien last van mijn knie, maar kon gelukkig de wedstrijden uitrijden", aldus een ontgoochelde Zuurbier.

Top 10 heren juniores:
1. Victor KORETZKY (Fra) in 1:07:18
2. Anton COOPER (Nzl) + 1:18
3. Andrey FONSECA (Crc) +1:19
4. Grant FERGUSON (Gbr) +1:48
5. Dominic ZUMSTEIN (Zwi) +2:18
6. Kevin PANHUYZEN (Bel) +2:44
7. Lorenzo SAMPARISI (Ita) +3:02
8. Howard GROTTS (Usa) +3:15
9. Maxime URRUTY (Fra) +3:22
10. Christian PFAFFLE (Dui) +3:28
...
19. Boris CARA +6:10
34. Nicolas SCHEIRE +8:34
37. Pieter GELUYKENS +9:01
46. Didier BATS +10:18
48. Thijs ZUURBIER +10:44

Volledige uitslagen zijn terug te vinden op de uitslagenpagina.
Een uitgebreide fotoreportage is inmiddels te bekijken in het tijdelijk Mountainbike.be fotoalbum.

Kenneth Droeshoudt - Gert Van Horebeek - Jan Versteynen - Gerty Vinckx vanuit Champery

Auteur: Kenneth Droeshoudt
Linkpartner

Deze site maakt gebruik van cookies om de site optimaal te laten werken.

Cookies zijn kleine bestanden die gebruikt worden om de instellingen van deze site te bewaren.

Cookies vertellen ons niet wie je bent.

Wil je meer weten over cookies, lees dan onze cookie policy