Reisverbod: wat als ik op de fiets de grens oversteek?
Vanaf vandaag woensdag geldt er in België een reisverbod om de coronapandemie in te dijken, en dat minstens tot 1 maart. Wat zijn de gevolgen voor mountainbikers? We zochten het even voor u op.
De routes op de Kalmthoutse Heide bevinden zich grotendeels in Nederland
© Mountainbike.be
De singletrackroutes in Nederland, de endurotracks van de Franse Ardennen of de zonnige stageoorden in het zuiden: ze zijn vanaf nu allemaal verboden terrein voor Belgische mountainbikers, tenzij u de sport professioneel beoefent.
Niet-essentiële reizen (lees: toerisme) naar het buitenland zijn vanaf nu verboden. In uw auto stappen richting buitenland, zelfs om daar helemaal op uw eentje te gaan fietsen, dat is voortaan dus tegen de wet.
Maar wat als u tijdens het fietsen zelf de grens overschrijdt? Grensbewoners mogen de grens nog over als dat onderdeel uitmaakt van hun "dagdagelijkse leven". Maar wat als je bijvoorbeeld toch even weg wil van de modderpaden in je eigen regio, en naar de Noorderkempen rijdt voor een fietstocht op de regenbestendige zandpaden van de Kalmthoutse Heide? Op de Heide steek je namelijk, vaak zonder het te beseffen, in een wip de Belgisch-Nederlandse grens over tijdens het fietsen.
Ook dat is in principe verboden, melden Gazet van Antwerpen en VRT na onderzoek. Er is echter een verschil tussen de letter en de geest van de wet: zowel
politie als het kabinet van
Binnenlandse Zaken beloven dat hier niet actief op zal worden gecontroleerd.
“We blijven menselijk en gaan geen heksenjacht organiseren op wandelaars, lopers of fietsers”, klinkt het.
Wil u toch helemaal op beide oren slapen en alle regels volgen, dan kan u toch best kiezen voor een rit die integraal binnen de landsgrenzen blijft. Op de (ver)nieuw(d)e routes
in het Meetjesland of
aan de kust, bijvoorbeeld.
Auteur:
Simon Lamon
corona