mountainbike.be
25/09/2015
Accessoires

Mountainbike.be test hydratatiepacks

Hydrateren, van groot belang op elke biketocht. Een hydratatiepack is ideaal om ook op langere ritten voldoende vocht mee te kunnen nemen. Mountainbikbe.be reed een zomer lang rond met 7 verschillende rugzakken-met-waterzak.
De BBB Maratour
© Mountainbike.be
De BBB Maratour
© Mountainbike.be
De B’TWIN Waterzak 700
© Mountainbike.be
De B’TWIN Waterzak 700
© Mountainbike.be
De CAMELBAK Kudu
© Mountainbike.be
De CAMELBAK Kudu
© Mountainbike.be
De EVOC CC10l Team
© Mountainbike.be
De EVOC CC10l Team
© Mountainbike.be
De MAVIC Crossmax Ltd 8.5
© Mountainbike.be
De MAVIC Crossmax Ltd 8.5
© Mountainbike.be
De OSPREY Raptor 10
© Mountainbike.be
De OSPREY Raptor 10
© Mountainbike.be
De VAUDE Aquarius 6+3
© Mountainbike.be
De VAUDE Aquarius 6+3
© Mountainbike.be

Rugzakken voor fietsers zijn er in talloze modellen en uitvoeringen. Welke het best bij je past is vooral afhankelijk van je doelgebruik. Moet je veel versjouwen op een rit of niet, daar komt het in eerste instantie op neer. Onze test gaat over backpacks met tussen 8-12 liter inhoud, inclusief de waterzak. Daarmee kom je vlot toe op ritten van maximaal 4-5 uur, terwijl ze ook prima geschikt zijn (want licht genoeg) voor toertochten van 2 uur.

Welke eisen hebben we?

Ten eerste: drinkgemak. De drinktuit zou het liefst voor je mond moeten zitten, als het microfoontje van een telefoniste. Zover komen de huidige backpacks echter nog niet, het drinktuitje hangt op zijn best op de borstriem vast, zoals bij Osprey (waarvoor hulde). Een clip die de slang voor zwabberen behoedt, is het minste wat je vervolgens wenst, maar bij BBB, B’Twin en Mavic was die clip er niet, en bij Evoc zat hij te laag voor snelle sips.

Ten tweede wil je cargo mee kunnen nemen. Gereedschap, binnenbandjes, CO2-patronen, een regenjack, maar ook wat food of zelfs een lunch voor onderweg. Voor dat alles was er bij elke pack genoeg ruimte. Bij Vaude was het al eens proppen, maar daar staat dan een aangename compactheid tegenover.

Ten derde moet een rugzak goed stevig blijven zitten. Geen pack dat in je nek schuift als je eens een afdaling van 100% doet, geen snijden in je schouders bij een high-speed corner. Zie verder onder het kopje ‘Pasvorm’.

Ten vierde wil je geen van zweet doordrenkte achterkant van de backpack als je thuiskomt, met inhoud die ook is aangetast door het vocht. Met andere woorden: ventilatie van de rug is belangrijk. Evoc, Mavic, Osprey en Vaude scoren hierbij goed, met dien verstande dat een droge rug altijd een utopie zal blijven. Zeker voor wie gezond zweet.

Een regenhoesje is ook praktisch. Mocht je overvallen worden door een bui - en zomer of niet: die buien liggen altijd op de loer - dan houd je in elk geval de inhoud van de pack droog. Het verbaast dus dat alleen B’Twin, Camelbak en Vaude zo’n hoes aan boord hebben.

Voor het overige zijn het eerder wensen dan eisen, die een backpack volgens ons moet hebben. De 4 ritsvakjes op heup- en schouderriemen bij Mavic bijvoorbeeld zijn handig, of de asymmetrische rits voor de waterzak bij Osprey. Een gevoerd binnenzakje voor een bril of voor je smartphone, ook prettig. BBB, Camelbak en Osprey hebben er eentje.

Pasvorm

Met de pasvorm van alle packs zit het wel snor. Brede schouderriemen, meestal anatomisch uitgesneden en van zachte materialen. Ze laten je vergeten dat je een pack draagt. De borstriempjes zijn overal van hetzelfde formaat, enkel de heupriem wil wel eens ongemakkelijk juist in een buikplooi vallen of te hoog zitten, maar dat verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Alle rugzakken bleven altijd goed op hun plaats zitten, teken dat er goed vast kan worden aangesnoerd zonder dat het gaat knellen.

Schoonmaken

Wat vergeetachtigheid doet met een waterreservoir, merkten we bij de Osprey Raptor 10, die een maandje of zo in een vergeethoek belandde. De slang was van boven tot onder groen uitgeslagen, en in de waterzak zelf tierden welig de algen. Geen goed idee dus om die laatste restjes energiedrank gewoon maar te laten zitten als je je pack langere tijd niet gaat gebruiken. Zelfs met alleen water erin zal zich allerlei ongewenst leven in de pack gaan ontwikkelen. Schoonmaken na gebruik is dus het devies.

De verschillende reservoirs vragen om verschillende behandeling. Een schoonmaak-kit van borstel, spiraalborstel en droog-geraamte is los verkrijgbaar en eigenlijk onmisbaar om zak + slang goed schoon te houden. 

Conclusie

Er was geen pack dat er echt uit sprong, maar je voelt wel dat sommige merken de verfijning op een hoger peil hebben staan dan andere. De helmbevestiging van Osprey bijvoorbeeld is uniek in zijn compactheid, effectiviteit en gebruiksvriendelijkheid. Of neem de regenhoes van Camelbak, daaraan zie je die extra verfijning die topkwaliteit verraadt. Ook B’Twin toont zijn kunnen, met een reservoir dat in al zijn eenvoud perfect werkt. Tellen we alle plussen en minnen bij elkaar op, gelardeerd met een algemene indruk, dan komt de Osprey Raptor 10 als meest veelzijdige en meest bike-gerichte pack uit de bus. Vaude is onze nummer twee. Pakken we echter de prijs erbij, dan gaat zonder enige twijfel B’Twin lopen met de eer van de ‘beste koop’.

 

01 BBB Maratour

We kregen de Maratour in stemmig zwart, maar BBB’s backpack is er ook met gele of rode logo’s en dito opbergkoord. Ondanks zijn lage gewicht heeft de pack toch veel inhoud (12 liter). Een vochtwerend opbergvak onderaan, enorme ritslussen, ritszakjes op de heupriem en een verstelbare borstriem zijn pro’s. Het rugpaneel in ventilatie-opmaak is minder effectief dan bij sommige andere testpacks. BBB voorziet een 2.0 liter waterzak van eigen design. Goed zijn het handvat aan de vulopening en de afneembaarheid van de slang. Verbeteringen zouden zijn een lus waarmee handvat en waterzak aan elkaar zouden blijven zitten en een klikverbinding van zak+slang in plaats van de schroefverbinding nu. Je moet een keer of 6-7 draaien om los of vast te schroeven, waarbij de slang om zijn as kronkelt als een anaconda om zijn prooi, waarna je de slang weer dient te ‘ontwurgen’. Onze totaalindruk: vergeleken met de rest is de Maratour eerder een allround sportieve rugzak dan een specifieke bikepack.

Info: Augusta Benelux, tel. +31 71 579 15 80 en www.bbbcycling.com

 

02 B’TWIN Waterzak 700

Bij de Waterzak 700 is aan veel dingen gedacht. Ruime treklusjes aan de ritsen, elastische manchetten voor ‘dubbele’ stukken riem, verstevigde onderkant, fluogele regenhoes voor zichtbaarheid bij donker weer, enigszins bol staande rugplaat die in combinatie met grote ventilatiekussens luchtstroming mogelijk maakt. Er is veel opbergruimte, met de nodige (rits)vakjes, een helmvak en lamplusjes. Ook de waterzak mag er zijn. Tegenover de simpele uitvoering ervan staat een gemakkelijke bediening. De lus waarmee de afsluitstrip aan de zak hangt bijvoorbeeld is lang genoeg voor vlot openen en sluiten, iets wat van de krappe lusjes van Hydrapack waterzakken (waar Evoc, Mavic en Vaude gebruik van maken) niet gezegd kan worden. Enige bedenking bij de ‘700’: de metalen clips van het helmvak verhinderen gemakkelijk openen van het hoofdvak. Slotsom: wederom een no-nonsense product van B’Twin, met een aangename verhouding tussen functionaliteit en prijs.

Info: Decathlon Benelux, +32 3 544 31 00 en www.decathlon.be

 

03 CAMELBAK K.U.D.U. 12

Van Camelbak, de moeder aller hydratatiepacks, leek de K.U.D.U. ons wel wat testkilometers waard, wegens splinternieuw model. Helaas: de specs niet goed bekeken. De nieuwigheid blijkt te zitten in de Impact Protector, zoals de naam aangeeft een beschermplaat, die je rug beschermt bij een val. Als enduro-pack is de K.U.D.U. dus wat ‘overkill’ vergeleken bij de XC-backpacks die deze test voor het overige bevolken. Het ventilerend vermogen is vanwege het geavanceerde rugpaneel wat minder groot dan bij sommige andere geteste merken. Los daarvan levert Camelbak een puike pack (de waterzak dien je apart aan te schaffen), met veel aandacht voor detail. Bevestigingsvelcro’s + lamplusje op de regenhoes bijvoorbeeld, uitneembare ‘(gereedschaps)portemonnee’, dubbele borstriem, helmhouder (voor fullface helm), gevoerd brillenvakje. De Camelbak zit heerlijk en alles eraan is pico bello afgewerkt. Daarin is dan toch weer de hand van de meester zichtbaar.

Info: www.kruitbosch.nl en www.camelbak.com

 

04 EVOC CC10l Team

Van Evoc gebruikten we al regelmatig de CC3l, een compact racepackje. De CC10l Team is een grotere uitvoering met veel vakjes erin, met en zonder rits, voor allerlei kleinigheden. Er is een helmnetje, een lamplusje, en luchtcirculatiekussens achterop, en die werken wel aardig: je voelt geregeld een koude luchtstroom tussen je schouderbladen door naar beneden trekken. We misten een regenovertrek (is wel apart te verkrijgen voor 18 euro), en jammer genoeg zat de clip voor de waterslang helemaal onderaan de schoudergordel. In- en uitklikken van de slang kost daarom meer tijd dan je zou willen. Een verstelbare clip, net zoals bij het borstriempje, dat over een geleider kan schuiven, zou de oplossing zijn. Pluimen hebben we voor de waterzak van Hydrapack (35 euro, niet standaard inbegrepen bij de rugzak, wel voor de test meegeleverd). De slang is simpel te demonteren en de waterzak is zo buigzaam dat je hem binnenste buiten kunt draaien. Dat maakt schoonmaken heel gemakkelijk! De heupgordel kwam bij ons ter hoogte van de ribbenkast uit, maar de Evoc laat zich goed vastsnoeren en blijft prima op zijn plaats zitten. Good stuff!

Info: Action Sports, tel. +32 87 89 97 70 en www.evoc.com

 

05 MAVIC Crossmax Ltd 8.5

De Crossmax Ltd 8.5 is een slanke backpack met ruim voldoende opbergruimte voor doordeweekse ritten. Uitvouwbaar helmnetje, lamplusje, gevoerd brillenvakje en enkele ritsvakjes binnenin behoren tot de gewenste details, evenals de treklusjes overal aan de ritsen, die ook met handschoenen aan goed toegankelijk zijn. Een pluspunt zijn de ritsvakjes links én rechts op schouder- en heupriem, ideaal om een energiereep of je huissleutel vlot bereikbaar te houden. De pasvorm is aangenaam, na verloop van tijd merk je niet eens meer op dat je de pack aan hebt. Zes ventilatiekussens houden een luchtkanaal open tussen rug en backpack, dus oververhitting treedt niet snel op. De Hydrapack waterzak, die in een eigen compartiment zit en daarom niet met overige ‘cargo’ hoeft te vechten, heeft een handige kliksluiting om de slang te demonteren en tevens een tussenschot om een gelijkmatige gewichtsverdeling te bevorderen. Het enige minpunt aan de Mavic is het ontbreken van een slang-clip: de drinktuit botst nu al te vaak tegen je bovenbeen.

Info: Codagex, tel. +32 14 34 74 74 en www.mavic.com

 

06 OSPREY Raptor 10

Waar andere backpacks nog wel eens juist in je middenrif willen prikken (althans: de heupriem doet dat), zit de Raptor 10 lekker laag, waardoor je ademhaling niet geplaagd wordt. Andere features die onderstrepen dat het Californische Osprey een backpack-specialist is, zijn de geïntegreerde ToolWrap (om gereedschap in te pakken) en de LidLock (supercompacte, handige en stevige clip om je helm vast te maken). Een elastisch vak aan de voorzijde – met drainageopening - dient om nat geworden uitrusting in op te bergen. Ook heel praktisch is de asymmetrische rits die van waterzakcompartiment helemaal naar de rechterschouderriem loopt: geen gedoe meer om de slang door allerlei piepkleine oogjes te halen. Het toppunt van handigheid is echter de drinktuit met magnetische clip. Daarmee kleeft de tuit aan de borstriem, altijd binnen mondbereik. Al zou de magneet net iets sterker mogen zijn, want ga je wild bikend tekeer, dan lost ie nog wel eens. Qua ventilatie vonden we de Raptor 10 gemiddeld en wat nog opviel, was dat de ritsen wel altijd soepeltjes open gingen, maar soms wat stroef weer dicht.

Info: www.ospreyeurope.com

 

07 VAUDE Aquarius 6+3

De Aquarius charmeert al nog in de verpakking, zo lekker compact is ie. Het wordt nog mooier bij het omgorden: middels een brede velcroband zijn de schouderriemen naar wens korter of langer te stellen, zodat de pack hoog op je rug of juist lager komt te zitten. Een stevig draadframe maakt dat de Aquarius alleen boven en onder op je rug steunt, wat veel ventilatie mogelijk maakt. Door zijn compacte vorm is deze Vaude perfect voor kortere ritten, maar het hol staande draadframe en het feit dat het hoofdcompartiment de ruimte moet delen met de waterzak laten minder opbergruimte elders toe, al kun je door het openen van een extra rits +3 liter volume winnen (vandaar de ‘6+3’ in de naam). Net als heel wat andere merken gebruikt Vaude een waterzak van Hydrapack. In onze testkit zat een 2.0 liter zak met vaste verbinding. Iets minder handig bij schoonmaken dan de ‘Plug ’n Play’-versies bij bijvoorbeeld Mavic en Evoc. De clips voor een helm nemen amper plaats in (top!) en doen de job, maar snoeren niet heel strak aan, dus hangt de helm te bungelen (dal!). Een pluspunt is dan weer de verschuifbare clip aan de borstriem, waar de slang in klikt. Ook nuttig: een regenhoes en een ritsvakje op de heupriem.

Info: Hike-A-Way, tel. +32 16 60 96 07 en www.vaude.com

 

Auteur: Roel van Schalen
tags BBB Mavic Vaude CamelBak hydratatiepacks B'Twin Osprey Evoc
Linkpartner

Deze site maakt gebruik van cookies om de site optimaal te laten werken.

Cookies zijn kleine bestanden die gebruikt worden om de instellingen van deze site te bewaren.

Cookies vertellen ons niet wie je bent.

Wil je meer weten over cookies, lees dan onze cookie policy