mountainbike.be
16/10/2016
Sportvoeding

Getest: Energize repen van Powerbar

Het is alweer een tijdje geleden dat ons een fornuisje werd toegestuurd, inclusief ingrediënten om zelf te gaan bakken, te weten een Muffin Powder Mix van Powerbar. Het fornuis (zie foto’s) bevatte ook enkele nieuwe energierepen. We zijn aan het kokkerellen geslagen. En aan het proeven natuurlijk.
Powerbar stuurde ons een fornuis op...
© Roel van Schalen
... met de boodschap dat ze al 30 jaar lang kokerellen.
© Roel van Schalen
Er zaten 5 nieuwe smaken Energize repen en Muffin Powder Mix in het fornuis.
© Roel van Schalen
De repen in de mix.
© Roel van Schalen
Vijf heerlijk (klinkende) smaken.
© Roel van Schalen
Drie muffins uit de oven, eentje uit de magnetron. Best goed gelukt!
© Roel van Schalen
Het aanbod aan energierijke sportvoeding is immens. En nog immer breidt het zich uit. De honger van sporters is kennelijk niet te stillen. Als het erom gaat de nodige variatie te blijven houden in je (sport)voeding, dan kunnen we dat wel snappen. Altijd maar op diezelfde reep kauwen, dat gaat vervelen, zeker bij de vaak mierzoete texturen waar energierepen van gemaakt worden. Geen overbodige luxe dus dat de fabrikanten geregeld met nieuwe smaken op de proppen komen, al kan de keerzijde daarvan zijn dat een bestaande smaak die jou prima beviel, daarvoor dan weer het veld moest ruimen.
 
Powerbar verraste ons een tijd geleden met een set van vijf nieuwe smaken van zijn Energize energiereep. Fantastisch mooi verpakt in een mini-fornuisje waarin ook nog een doos Muffin Powder Mix was opgeborgen, inclusief de cups om er cupcakes mee te maken. En passant konden we lezen dat Powerbar alweer 30 jaar expertise heeft opgebouwd met sportvoeding en dan moeten ze al die jaren natuurlijk wel iets goeds hebben gedaan, anders waren ze al lang opgegeten door het leger aan sportvoedingsmerken dat inmiddels de markt heeft overspoeld.  
 
De Energize-repen in het fornuis hadden de smaken Bella Italia (met onder andere tomaat en rodebietensap), Salty Peanut (aardnotenpasta en ahornsiroop), Original Almond Vanilla (amandelen, dadelsap), Gingerbread (kaneel, rijststroop, dadelsap) en Mango Tropical (mangosap, dadelsap, amandelen). Heerlijke namen, en ze smaakten allemaal goed tot lekker. De repen doen eerst even wat melig aan, vergeleken met bijvoorbeeld bars die van duidelijk zichtbare mueslivlokken aaneen zijn gesuikerd, maar dat went snel en het kauwt ook sneller. Naar ons aanvoelen verteert het ook sneller, wat uiteraard een pre is als je snel energie wilt hebben!
Natuurlijk bevalt de ene smaak je meer dan de andere. Van de Salty Peanut hadden we meer hartigheid verwacht, meer pit (of peanut zo je wilt), al was de zoetheid lekker laag. De Almond Vanilla is een zoete reep die een neutrale indruk achterlaat, de Mango Tropical is dan een stuk aanweziger, zuriger ook. Het is maar waar je van houdt. De Gingerbread heeft inderdaad een kaneeltoets, maar denk niet dat je een kaneelstok-ervaring krijgt zoals vroeger op de kermis. De Bella Italia doet de eerste momenten aan als een stuk roggebrood, niet slecht, maar de frisse en hartige smaak van tomaat komt helemaal niet door zoals de wikkel doet hopen. Een vrij zoete nasmaak is je deel, of beter gezegd: was ons deel, want over smaken gaan wij niet lopen twisten.
 
Een constante was de lekker platte en vrij brede structuur van de repen. Dat laat toe om meer gedoseerd te eten. Bij een korte dikke reep heb je altijd direct een soort van bol in je mond, en soms is het dan al hijgend kauwen en naar adem happen tegelijk. Een plat stukje Powerbar past gemakkelijker ergens in een hoekje tussen je kaken. Vandaar: meer gedoseerd eten.
Een Energize reep is behoorlijk groot van omvang. We aten een reep van 55 gram nooit in één keer op, maar per eetmoment slechts voor 1/3 of voor de helft. De rest ging er dan later tijdens de tocht wel aan, of zelfs pas thuis, net voor of na het douchen. Hij vult goed, zo’n reep (maar bevat dan ook 35 gram koolhydraten). Een interessant ingrediënt bij alle repen is natrium. Afhankelijk van de smaak zit er 100 tot 200 mg van in één reep en dat betekent dat je door goed te drinken bij een Energize-bar je zoutverlies compenseert.
 
Over naar de Muffin Powder Mix. Als de naam je al afschrikt omdat er bakwerk aan vast lijkt te zitten, dan hebben we al meteen goed nieuws: dat bereidingswerk is een fluitje van een cent. Of als je vreest uren in de keuken te moeten staan: ook dat is ongegrond, want nog nooit ging een cakeje bakken zo snel. Althans, we hebben zelf nog nooit een cake gebakken, net vanwege bovenstaande vrezen, maar we waren er met deze Mix binnen een paar minuten mee klaar. Het meeste werk was nog een geschikte schaal vinden om het poeder in te mixen met water.
In de verpakking zitten 3 sachets met elk 133 gram poeder. Aan de inhoud van één zo'n zakje voeg je 80 ml water  toe, je klopt het geheel tot een egale massa en je giet het goedje uit in de bijgeleverde cups. Vervolgens zet je ze ofwel 17 minuten in een oven van 180 graden ofwel kies je voor de supersonische bereidingswijze: 40 seconden op 800 Watt in de magnetron. En ziedaar je cupcake c.q. muffin. Voorwaar een kandidaat voor de trofee 'het snelste fastfood'.
We snipperden zelf nog wat mueslivlokken en rozijnen door het beslag voor een extra bite en na een korte afkoeltijd konden we de muffins ‘testen’.
 
De ovenbereide muffin was qua textuur een beetje weker dan degene die uit de magnetron (= microgolf) kwam, maar vonden we ook zoeter, en daarom lekkerder. We vermelden er nog bij dat het gebruikte oventje geen echte bakoven was, en dat je met een betere oven vermoedelijk een beter resultaat behaalt, lees: een meer luchtige structuur met een meer krokante bovenkant.
De Powerbar Muffins hebben een zwaar overheersende chocoladesmaak. Prima, naar onze smaak, al lagen de eerste twee cakejes een tijdje voelbaar op de maag. Maar dat is wel vaker inherent aan sportvoeding.
 
Conclusie: verwacht geen culinaire state-of-the-art cupcake met deze 1-2-3-methode, maar als afwisseling voor de zoveelste reep of het tigste gelletje is een kruimelige muffin best wel eens lekker. De bereiding is zelfs voor complete keuken-no-no’s kinderspel en de muffins laten zich prima invriezen voor consumptie op een volgende fietstocht.
Benieuwd naar wat Powerbar de komende 30 jaar uit de hoed tovert. Of zijn het tegen dan reageerbuisjes?
Auteur: Roel van Schalen
Linkpartner

Deze site maakt gebruik van cookies om de site optimaal te laten werken.

Cookies zijn kleine bestanden die gebruikt worden om de instellingen van deze site te bewaren.

Cookies vertellen ons niet wie je bent.

Wil je meer weten over cookies, lees dan onze cookie policy